Hoe kan een fysiotherapeut u helpen bij klachten door vocht in de knie?

De knie is een belangrijk gewricht dat we de hele dag door gebruiken. Doordat we de knie zoveel gebruiken, ervaren mensen knieklachten vaak als vervelend. Pijn, minder goed kunnen strekken of het gevoel dat de knie niet stabiel is, kan ons dagelijkse leven flink in de weg zitten.

Een veel voorkomende klacht aan de knie, is de aanwezigheid van vocht in de knie. Dit aanwezige vocht is vaak een reactie op schade, irritatie of ontsteking binnen de knie. Aangezien er veel verschillende oorzaken mogelijk zijn, is het belangrijk dat er een goede diagnose wordt gesteld. Het vinden van de oorzaak van het aanwezige vocht, is de eerste stap naar het herstel.

Contact opnemen

Wat kan er aan de hand zijn bij vocht in de knie?

U merkt dat u vocht in uw knie heeft doordat de knie gezwollen kan zijn, warmer kan aanvoelen en misschien moeilijker beweegt. Vaak merkt u dit direct na een val of trauma, maar het kan ook zo zijn dat het vocht regelmatig terugkeert. Bijvoorbeeld na het sporten.

Het vocht in de knie is een reactie van het lichaam op schade aan de knie. Het vocht komt vrij omdat het lichaam via het bloed extra cellen en stoffen aanvoert om de schade tegen te gaan. Het vocht waarmee dit wordt aangevoerd, wordt soms niet snel genoeg afgevoerd waardoor er vocht in de knie blijft staan.

Het is verstandig om contact met ons op te nemen wanneer het vocht niet binnen een paar dagen verdwijnt, wanneer u er veel last van heeft of wanneer het vocht steeds terugkomt. De kans is aanwezig dat u schade aan uw knie heeft, waarbij het belangrijk kan zijn om extra aandacht aan het herstel te geven.

Meer over onze fysiotherapie

De oorzaak van vocht in de knie kan verschillen

Het vocht is dus een teken dat uw lichaam een poging doet om de schade te herstellen. De exacte reden waarom het vocht wordt aangevoerd, die kan verschillen. Er kunnen verschillende structuren binnen de knie beschadigd of geïrriteerd zijn en hierdoor een zwelling veroorzaken. Dit kunnen klachten zijn van onder andere:

  • De binnenband
  • De buitenband
  • De kruisbanden (zowel voorste als achterste)
  • Artrose
  • Overbelasting
  • Patella ligament
  • Meniscus

Dit zijn diverse structuren en dan is deze lijst nog niet eens compleet. Wanneer u dus bij ons komt met een dikke knie of een knie die regelmatig vocht vasthoudt, dan starten we met een grondig onderzoek.

Hoe stellen wij vast wat er aan de hand is bij een knie die vocht vasthoudt?

We doen in dit geval altijd lichamelijk onderzoek. We kijken naar de hoeveelheid vocht en op welke locatie in/rondom de knie deze zich bevindt. Daarnaast stellen we u vragen over op welke momenten het vocht (voor het eerst) aanwezig is en of er bepaalde dingen gebeurt zijn die verband kunnen houden met het ontstaan van het vocht.

Bij het lichamelijk onderzoek kunnen we bijvoorbeeld onderzoeken of uw kniebanden minder stabiel voelt. Dit kan wijzen op schade van één of meerdere banden, wat de oorzaak van het vocht kan zijn.

Ook onderzoeken we of er schade is aan de meniscus of misschien aan het kraakbeen of banden van het kniegewricht. Door alle mogelijkheden na te gaan, vinden we de oorzaak van het vocht zodat we vervolgens een gericht behandelplan kunnen opstellen.

In het geval dat wij niet met zekerheid vast kunnen stellen wat de reden is dat uw knie gezwollen is, dan kunnen wij bij uw huisarts verzoeken om aanvullende beeldend onderzoek zoals een foto of MRI.

De behandeling bij Focus Fysio bij vocht in uw knie

Onze praktijk ziet een mix van (fanatieke) sporters en mensen die minder actief met sport bezig zijn. Dit zorgt ervoor dat wij veel ervaring hebben met allerlei uiteenlopende klachten. Vanwege de verschillende oorzaken komt dit goed van pas bij een klacht als vocht in de knie.

Het is onze taak om de oorzaak te vinden en deze vervolgens te behandelen. Dit doen we in overleg met u. Want onze behandeling is afgestemd op uw situatie en uw wensen. Doordat wij zowel over een prettige oefenruimte als diverse specialisten beschikken, kunnen wij u op allerlei manieren bijstaan. We bepalen dus gezamenlijk wat er in uw geval het meest passend is.

We nodigen u uit om contact met ons op te nemen, zodat we kunnen onderzoeken hoe wij u verder kunnen helpen.

Welkom bij Focus Fysiotherapie

Onze praktijk ziet veel sporters die blessurevrij willen sporten. Maar ook mensen die hun dagelijkse bezigheden zoals traplopen of op hun knieën zitten, gewoon zonder klachten willen kunnen doen. Wanneer u vragen heeft over de mogelijkheden die wij u bieden, dan staan wij u graag te woord. Dit hoeft niet alleen te gaan over hoe u weer gezond kunt worden, maar ook over hoe u gezond kunt blijven.

U kunt ons een bericht sturen of bellen, zodat wij u meer kunnen vertellen over de mogelijkheden. Wat uw wensen ook zijn, wij staat voor u klaar!

Contact opnemen