1. Blog
  2.  » Impingement klachten

Fysiotherapie bij impingement klachten in de schouder

datum
5 juli 2022
leestijd
5 minuten
  1. Blog
  2.  » Impingement klachten

Fysiotherapie bij impingement klachten in de schouder

datum
5 juli 2022
leestijd
5 minuten
Fysiotherapie-Onstoken-Slijmbeurs
Hugo
Madelon van der Horst – van Seeters
Eigenaar

Madelon van der Horst – van Seeters
Eigenaar

Heeft u pijn bij het zijwaarts omhoog tillen van uw arm? Het kan zo zijn dat u last heeft van een impingement in de schouder. Wat dit precies inhoudt en hoe een fysiotherapeut u hierbij kan helpen, leggen we u uit in dit artikel. Omdat pijn door een impingement soms ook wel het subacrominaal pijnsyndroom wordt genoemd, zult u ook deze naam in dit artikel tegenkomen.

Het goede nieuws is dat uw fysio veel voor u kan betekenen wanneer u last heeft van impingement klachten! We kijken hiervoor eerst naar hoe de schouder precies in elkaar zit en wat dit met de klachten te maken heeft.

De anatomie van de schouder

De schouder verbindt drie verschillende gewrichten met elkaar. De drie gewrichten waaruit de schouder bestaat zijn: het gewricht tussen het sleutelbeen en het schouderblad, het gewricht tussen de bovenarm en het schouderblad en het gewricht tussen het schouderblad en de romp.

Rondom de botten in de schouder bevinden zich allerlei andere structuren, zoals spieren, pezen, het gewrichtskapsel en de slijmbeurs.

De schouder is dus met recht een complex gewricht te noemen, waarbij met name de spieren en pezen rondom de schouder zorgen voor stevigheid en beweeglijkheid van de schouder.

Een slijmbeurs, ook wel bursa genoemd, is een soort kussentje dat gevuld is met vocht. De slijmbeurs zorgt ervoor dat de structuren in de schouder soepel over elkaar heen kunnen bewegen, zonder dat er schade ontstaat.

impingement-schouder

Wat is een impingement in de schouder?

Een impingement is de Engelse benaming voor ‘inklemming’. Impingement klachten worden dan ook veroorzaakt doordat er weefsel bekneld raakt in één van de gewrichten in de schouder: het gewricht tussen de bovenarm en het schouderblad. Dit gewricht is een kogelgewricht. Dat betekent dat de ronde kop van de bovenarm precies past in de kom die wordt gevormd door het schouderblad. Dit verklaart ook de naam subacrominaal pijnsyndroom, deze naam betekent letterlijk “pijn onder het puntje van het schouderblad”. Het acromion is namelijk een uitsteeksel van het schouderblad.

Bij impingement klachten raken de pezen van de spieren rondom de schouder, de gewrichtsbanden of de slijmbeurs bekneld tussen de kop van de bovenarm en het schouderdak. De beknelde structuren raken op den duur geïrriteerd, waardoor klachten ontstaan.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

    Uitstekende behandeling

    Uitstekende behandeling. Deskundige therapeuten; denken actief mee, nemen de tijd, vriendelijk, professioneel en laagdrempelig. Je ervaart echt kennis en kunde in deze praktijk. Ze nemen je serieus, je wordt gezien, stellen goede vragen en zijn gericht op herstel.

    Focus Fysiotherapie ervaar ik als een praktijk met fijne mensen, die graag met me meedenken en die openstaan voor míjn inbreng en wensen. Zo gaan we sámen aan de slag.

    Focus Fysiotherapie

    Wat voor klachten geeft een impingement in de schouder?

    Door de irritatie van de beknelde structuur ontstaat een ontstekingsreactie. Een van de symptomen van een ontstekingsreactie is pijn. Een impingement in de schouder veroorzaakt dan ook veel pijn in en rondom de schouder. Deze pijn wordt erger wanneer u de arm zijwaarts omhoog tilt. Mogelijk wordt de pijn verergerd bij het naar buiten draaien van de arm. Een impingement in de schouder kan ook pijn veroorzaken die uitstraalt naar de arm of nek.

    Naast pijn rondom de schouder, is zwelling een voorkomend symptoom bij een impingement. De zwelling zorgt ervoor dat de schouder er wat dikker uit komt te zien.

    Fysiotherapie bij impingement klachten in de schouder

    Het zo vroegtijdig mogelijk behandelen van impingement klachten is erg belangrijk. Lang blijven rondlopen met een impingement kan er namelijk voor zorgen dat de ingeklemde structuren verder beschadigd raken.

    Hoe de behandeling er precies uit komt te zien, is afhankelijk van uw situatie. Daarom start een behandeling bij de fysiotherapeut altijd met een gesprek waarin uw klachten in kaart worden gebracht.

    Daarnaast zal uw voorgeschiedenis met u besproken worden. Tijdens het intakegesprek zal ook een lichamelijk onderzoek gedaan worden. Met al deze informatie kan de fysiotherapeut een passend en persoonlijk behandelplan opstellen.

    De behandeling van impingement klachten

    Uw behandelplan kan bestaan uit (een combinatie van) verschillende oefeningen en/of behandeltechnieken. Een veel toegepaste behandeltechniek van de fysiotherapeut is manuele therapie. Hierbij past de therapeut mobilisatietechnieken toe waarmee wordt geprobeerd de beknelde structuren los te maken.

    Daarnaast kan de fysiotherapeut u krachtoefeningen geven die ervoor zorgen dat de spieren rondom de schouder sterker worden. De coördinatie wordt beter, stabiliteit en bewegingspatronen zonder compensatie mechanismen. De spieren spelen namelijk vanwege de anatomie van de schouder een essentiële rol in schouder.

    Doordat het schoudergewricht uit meerdere losse gewrichten bestaat (in tegenstelling tot bijvoorbeeld het kniegewricht), zijn de spieren een belangrijke factor voor de stabiliteit en samenhang van de schouder. Hierdoor zijn de spieren feitelijk onderdeel van het schoudergewricht.

    Met krachtiger en beter gecoördineerde spieren worden de structuren in de schouder beter op hun plaats gehouden, waardoor een impingement in de toekomst voorkomen kan worden. Ook kan de fysiotherapeut u helpen bij het aanleren van de juiste beweegtechnieken zodat u zo snel mogelijk weer pijnvrij kunt bewegen.

    Tevens besteden we aandacht aan uw houding, want die bepaalt in grote mate de belasting van de schouder. Wanneer nodig, zetten we ook triggerpointtherapie in. Naast therapie voor de aangedane structuren, is het ook belangrijk om voldoende aandacht te geven aan omliggende structuren. Met oefentherapie vergroten we bijvoorbeeld de belastbaarheid van nek-schouderregio zodat deze regio beter bestand wordt tegen belasting.

    Tegelijkertijd wordt hierdoor de schouder flexibeler, want wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat meer flexibiliteit zorgt voor een lagere kans op (terugkeer van) impingement klachten.

    Plan een vrijblijvend intakegesprek

    Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

      Uitstekende behandeling

      Uitstekende behandeling. Deskundige therapeuten; denken actief mee, nemen de tijd, vriendelijk, professioneel en laagdrempelig. Je ervaart echt kennis en kunde in deze praktijk. Ze nemen je serieus, je wordt gezien, stellen goede vragen en zijn gericht op herstel.

      verbergen