Johan de Koning

Sportfysiotherapeut – Eigenaar Focus Fysiotherapie

Het verhaal van Johan

Mijn naam is Johan de Koning. In 1997 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut aan de Hogeschool West-Brabant (nu Avans) in Breda. Daarna ben ik in de vakantie meteen aan de slag gegaan bij een praktijk. Deze tijdelijke aanstelling leidde tot een vast contract waarin ik ervaring op kon doen. Ook verdiepte ik me vakinhoudelijk door cursussen te volgen op het gebied van sportfysiotherapie en schouderrevalidatie.

Naast mijn werk als fysiotherapeut, was ik tot 2010 middellange afstandsloper op (inter)nationaal niveau. Hierdoor kon ik mijn passie en ervaringen als (top)sporter in de praktijk waar ik werkte toepassen. Daarnaast sloot ik me in 2008 aan als fysiotherapeut bij de medische commissie van atletiekvereniging SPRINT Breda, die met ongeveer 2000 leden één van de grootste atletiekverenigingen van Nederland is.

Johan

Het was dan ook een logische stap om na mijn (top)sportcarrière te starten met de Masteropleiding Physical Therapy in Sports. Deze opleiding rondde ik in 2014 cumlaude af. Daarnaast werd ik in 2009 lid van het Schoudernetwerk West-Brabant en ben ik gespecialiseerd in klachten aan armen en benen.

In de loop der jaren kreeg ik, naast mijn werkzaamheden als fysiotherapeut, steeds meer verantwoordelijkheden op managementniveau. Allereerst werd ik betrokken bij het keurmerk van HKZ (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector). Dit keurmerk staat voor duurzame kwaliteitsverbetering in zorg en welzijn: onafhankelijk en betrouwbaar. Een praktijk met het HKZ-keurmerk heeft intern de zaken goed op orde, stelt de klant centraal en werkt voortdurend aan het verbeteren van zorg- en dienstverlening. Ook kreeg ik een rol als locatiemanager en ontwikkelde ik vaardigheden in ondernemerschap.

Door het opdoen van kennis en ervaring, heb ik mezelf steeds verder kunnen ontwikkelen. Zo is ook mijn visie over het werk als fysiotherapeut veranderd. Deze verandering van visie en gesprekken met verschillende collega’s leidde mij uiteindelijk tot een nieuwe uitdaging. Door een jarenlange goede en prettige samenwerking en dezelfde visie op het benaderen en behandelen van patiënten, besloot ik om samen met Madelon onze krachten te bundelen en een nieuwe praktijk te starten: Focus Fysiotherapie.