Fysiotherapie bij klachten door een instabiele schouder
Fysiotherapie bij klachten door een instabiele schouder
Eigenaar
Eigenaar
De schouder is een bijzonder veelzijdig gewricht. De schouder kan allerlei kanten op bewegen en heeft een bijzonder grote range of motion (groot bereik).
De keerzijde hiervan is dat de schouder ook relatief kwetsbaar is. Dit komt mede doordat de spieren van de schouder voor een groot deel van de stabiliteit zorgen. Deze spieren zorgen ervoor dat de delen van de schouder stevig tegen elkaar blijven zitten, zodat de schouder een compact en stevig geheel is.
Wanneer de samenhang tussen de verschillende delen van de schouder minder sterk is, dan spreken we van een instabiele schouder. U kunt dan pijn hebben of moeite hebben met het bewegen van de schouder. In ernstige gevallen kan de schouder zelfs uit de kom schieten (luxeren).
Bij klachten van een instabiele schouder is het dus belangrijk om tijdig een specialist te vinden.
De schouder is flexibel doordat deze uit meerdere gewrichten bestaat
We schreven al dat de schouder erg beweeglijk is, dit komt mede doordat er feitelijk drie gewrichten deel uitmaken van de schouder. Dit zijn drie verschillende typen gewrichten. Allereerst is er een kogelgewricht. Bij dit gewricht rust de kop van de bovenarm in de kleine kom van het schouderblad (glenohumeraal gewricht).
Dit gewricht wordt omgeven door het gewrichtskapsel en heeft een kraakbeenrand, waardoor de schouderkop stevig en stabiel ligt. Deze kraakbeenrand (het labrum) is de belangrijkste stabilisator van het gewricht.
Het tweede gewricht is een schuifgewricht, dat bestaat uit het uiteinde van het sleutelbeen met het dak van het schouderblad (Acromioclaviculair gewricht of AC-gewricht). Ook dit gewricht wordt omgeven door gewrichtskapsel.
Dan is er nog een glijgewricht, bestaande uit het schouderblad en de rug (scapulothoracaal gewricht).
Sterke spieren zorgen vervolgens voor beweging, coördinatie, kracht en stevigheid.
Schouderinstabiliteit: Het passieve en actieve systeem
We onderscheiden twee verschillende systemen in de schouder. Dit zijn het passieve en het actieve systeem. Het passieve systeem bestaat uit de botten, het kapsel, de ligamenten en het kraakbeen. Dit zijn structuren die niet (of nauwelijks) beweeglijk zijn.
Dit passieve systeem bestaat uit stevige structuren, maar biedt niet zoveel stabiliteit. Het actieve systeem draagt hier veel meer aan bij. Dat systeem bestaat uit spieren en pezen.
De vier belangrijkste spieren hiervan zijn:
- Musculus supraspinatus
- Musculus infraspinatus
- Musculus teres minor
- Musculus subscapularis
Wanneer deze spieren in goede staat zijn, zorgen zij voor de stabiliteit van het schoudergewricht.
Plan een vrijblijvend intakegesprek
Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.
“De schouder is een bijzonder veelzijdig gewricht. De schouder kan allerlei kanten op bewegen en heeft een grote range of motion.”
Focus Fysiotherapie
Het ontstaan van klachten door een instabiele schouder
Wanneer de stabiliteit ontstaat door het passieve systeem, dan staan vooral de acute en hevige pijnscheuten op de voorgrond. Wanneer er sprake is van actieve instabiliteit, dan komen de klachten soms ook in rust voor. De pijn kan dan stekend zijn, maar ook zeurend en continu aanwezig.
Bij actieve instabiliteit vermindert ook de beweeglijkheid van de schouder en kan het lastig zijn de arm helemaal te heffen of een werpbeweging te maken.
Wanneer de instabiliteit hevig is, kan dit zelfs zorgen voor een schouder die uit de kom schiet. In veel gevallen is dan de kraakbeenrand (het labrum) beschadigd, die de kop van de bovenarm op zijn plaats houdt.
Onze zorg bij klachten door een instabiele schouder
De fysiotherapeut heeft vooral invloed op het actieve systeem. Wij richten onze zorg dan ook met name op uw manier van bewegen en de coördinatie en kracht van de spieren. Door oefeningen te doen en samen te trainen, vergroten we de kracht van het gewricht en helpen we u het gewricht goed te bewegen. Hierdoor houden de spieren het schoudergewricht strakker bijeen.
Daarnaast is het belangrijk dat de spieren even krachtig zijn, zodat deze elkaar in balans houden en in gelijke mate aan het gewricht trekken. Ook is uw houding essentieel. Een goede stand van het schoudergewricht, zorgt een betere belasting van het gewricht.
Met mobilisatietechnieken zorgen we ervoor dat ook de beweeglijkheid van het gewricht kan herstellen. Al deze zaken zijn een belangrijk aandachtspunt tijdens onze zorg.
Kies voor de schouderexperts van Focus Fysiotherapie Breda
Onze praktijk is aangesloten bij het schoudernetwerk. Dat betekent dat wij regelmatig samen met andere schouderspecialisten overleggen om onze zorg voortdurend naar een hoger niveau te tillen.
Hierdoor kunnen wij u de best mogelijke schouderzorg bieden. Wanneer u wilt weten wat we voor u kunnen doen, dan kunt u ons bellen of een bericht sturen.
Dan informeren wij u graag over de mogelijkheden.
Plan een vrijblijvend intakegesprek
Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.