1. Blog
 2.  » Manuele therapie bij herniaklachten

Manuele therapie bij herniaklachten

datum
september 2023
leestijd
6 minuten
 1. Blog
 2.  » Manuele therapie bij herniaklachten

Manuele therapie bij herniaklachten

datum
september 2023
leestijd
6 minuten
Herniaklachten
Hugo
Madelon van der Horst – van Seeters
Eigenaar

Madelon van der Horst – van Seeters
Eigenaar

De hernia is één van de grootste veroorzakers van ziekteverzuim in Nederland. Herniaklachten kunnen dan ook lang aanhouden en grote invloed hebben op uw leven.

Daarom werd er tot enkele jaren geleden vaak overgegaan tot een operatie bij hernia klachten. De pijn was zo hevig, dat mensen graag onder het mes gingen om van de klachten af te komen. Uit onderzoek blijkt echter dat een operatie in veel gevallen niet effectiever is dan een behandeling met fysiotherapie of manuele therapie.

Om die reden wordt er steeds minder geopereerd bij hernia klachten. Dit betekent niet dat hernia’s nu niet meer voorkomen of dat deze spontaan overgaan. Er zijn andere therapieën in plaats gekomen van een operatie.

Gerichte fysiotherapie of manuele therapie door een ervaren therapeut, kan ervoor zorgen dat de hernia overgaat, zonder de risico’s die een operatie met zich meebrengt.

Wij vertellen u graag over de zorg op basis van manuele therapie die wij in onze praktijk bieden.

Wat gebeurt er in uw rug bij een hernia?

Om goed te begrijpen waarom manuele therapie zo effectief kan zijn bij hernia klachten, is het belangrijk om uit te leggen wat er in uw lichaam gebeurt bij een hernia.

Een hernia is in essentie een beknelde zenuw. Doordat deze zenuw bekneld zit, geeft deze klachten. Bij een hernia gaat het om een heel specifieke vorm van zenuwbeknelling. Het gaat om een beknelling van zenuw die vlak bij de wervels van rug of nek optreedt.

Tussen deze wervels liggen tussenwervelschijven. Dit zijn flexibele kraakbeenschijven, die schokken opvangen en druk absorberen. Hierdoor is wervelkolom flexibel en raken de wervels niet beschadigd door schokken.

Hiervoor bestaan de tussenwervelschijven uit een stugge buitenzijde en een zachte binnenzijde. Wanneer de stevige buitenkant beschadigd raakt, dan kan de zachte binnenkant naar buiten stulpen.

Omdat er rondom de tussenwervels allerlei zenuwen lopen, kan deze uitstulping tegen een zenuw drukken. De zenuw raakt hierdoor bekneld en geïrriteerd. Deze irritatie zorgt voor de kenmerkende klachten bij een hernia.

Herniaklachten

Hoe komen de klachten bij een hernia tot uiting?

Wanneer een zenuw bekneld raakt, kan er irritatie van de zenuw ontstaan. Dit betekent dat de zenuw verstoord raakt en dat deze haar functie niet volledig kan uitvoeren. Deze functie bestaat uit het doorgeven van informatie van het lichaam naar de hersenen en vice versa.

Wanneer u iets aanraakt dat heel warm is, dan gaat er een signaal via de zenuwen naar uw hersenen. Hierdoor kunt u uw hand terugtrekken om verbranding te voorkomen (soms bewust, soms via een reflex). Op dezelfde manier wordt ook pijn of gevoel van aanraking via de zenuwen verstuurd.

Wanneer een zenuw bekneld raakt, kunnen deze signalen verstoord raken. Dit betekent dat de hersenen een pijnsignaal kunnen krijgen of een verstoord tastsignaal.

U kunt dit merken als pijn in uw rug, die uitstraalt naar bijvoorbeeld uw billen of benen. U voelt de pijn namelijk niet alleen op de plek waar zenuw bekneld zit, maar ook in de gebieden waar de zenuw naartoe loopt.

U kunt niet alleen pijn voelen, in veel gevallen heeft u ook last van een doof of tintelend gevoel. Ook dit komt door het verstoorde signaal dat de zenuwen afgeven doordat ze bekneld zitten.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

  Uitstekende behandeling

  Uitstekende behandeling. Deskundige therapeuten; denken actief mee, nemen de tijd, vriendelijk, professioneel en laagdrempelig. Je ervaart echt kennis en kunde in deze praktijk. Ze nemen je serieus, je wordt gezien, stellen goede vragen en zijn gericht op herstel.

  “De nek hernia is een veel voorkomende oorzaak van klachten van de nek. Deze kunnen variëren van lichte pijn tot uitval van ledematen. “

  Focus Fysiotherapie

  Hoe kan manuele therapie helpen bij een hernia?

  De klachten komen doordat de zenuw onvoldoende ruimte heeft. De oplossing ligt dus ook in het vrijmaken van ruimte voor de zenuw. Hierbij kan een manueel therapeut in Breda u helpen.

  In veel gevallen is er namelijk een lichamelijke reden waarom de binnenzijde van de tussenwervelschijf uitstulpt. Er kan te veel druk op de tussenwervelschijf staan of de druk kan onevenredig verdeeld zijn.

  Een flexibele en beweeglijke wervelkolom die voldoende wordt ondersteund door rugspieren en die op een evenredige manier wordt belast, die geeft geen klachten. De manueel therapeut wil u dus helpen om die situatie weer te bereiken.

  Mobilisaties bij hernia klachten

  We gebruiken manipulaties of mobilisaties om de gewrichten tussen de wervels te mobiliseren. Wanneer deze gewrichten flexibeler worden, is de rug beter in staat om druk te verdelen.

  Vaak zien we ook dat de spieren bij een hernia zijn verkrampt, dit is een reactie op de pijn. Door deze verkramping, ondersteunen de spieren de rug minder goed. Wij gaan dus aan de slag om de spier los te maken, soepeler te maken en sterker te maken. Hierdoor kunnen ze meer druk opvangen, die daardoor niet op de wervels terecht komt.

  Bij de therapie is het belangrijk om goed te kijken naar uw houding en manier van bewegen. Wanneer deze niet goed zijn, is de kans groot dat er extra belasting op de wervels terecht komt. Dit zorgt voor meer druk op de tussenwervelschijven, waardoor deze extra belast worden.

  We hebben dus verschillende aangrijpingspunten, die er samen voor kunnen zorgen dat wij de druk op tussenwervelschijven verminderen waardoor deze niet meer uitpuilen en niet meer op de zenuw drukken.

  Focus Fysiotherapie en manuele therapie in Breda is uw beste keuze bij hernia klachten

  Wij bieden onze zorg altijd in de vorm van een maatwerk behandelplan. Dat betekent dat uw situatie en uw wensen de basis van onze behandeling zijn. Wij zetten technieken in uit de fysiotherapie, manuele therapie en oefentherapie. Waardoor wij extra veel mogelijkheden hebben om u bij hernia klachten te helpen.

  We willen u daar graag meer over vertellen. Wanneer u ons belt of wanneer u een berichtje stuurt, dan leggen we uit wat we mogelijk voor u kunnen doen. Heeft u pijn in de heup of bil, dan kan het zijn dat u te maken heeft met het piriformis syndroom.

  Wij staan voor u klaar!

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

   Uitstekende behandeling

   Uitstekende behandeling. Deskundige therapeuten; denken actief mee, nemen de tijd, vriendelijk, professioneel en laagdrempelig. Je ervaart echt kennis en kunde in deze praktijk. Ze nemen je serieus, je wordt gezien, stellen goede vragen en zijn gericht op herstel.

   verbergen