1. Fysiotherapie
 2.  » Pijn aan de binnenkant van de knie bij het sporten

Pijn aan de binnenkant van de knie bij het sporten

datum
februari 2024
leestijd
7 minuten
 1. Fysiotherapie
 2.  » Pijn aan de binnenkant van de knie bij het sporten

Pijn aan de binnenkant van de knie bij het sporten

datum
februari 2024
leestijd
7 minuten
Kniepijn na sporten
Hugo
Madelon van der Horst – van Seeters
Eigenaar

Madelon van der Horst – van Seeters
Eigenaar
Pijn aan de binnenkant van de knie is een veelvoorkomend probleem tijdens of na het sporten. Het ontstaan van deze klacht kan komen door overbelasting of letsel van de knie. De oorzaken kunnen heel divers zijn, zoals verstuikingen, meniscusletsel, artrose of ontstekingen.

De eerste stap is dus de oorzaak van de pijn in kaart brengen, zodat we hier na het in kaart brengen iets aan kunnen doen. Wij leggen u graag uit hoe wij hierbij te werk gaan.

Het ontstaansmoment: trauma of geen trauma

Het kan zijn dat u op een acuut moment uw knie hebt bezeerd. Denk aan een misstap of een verdraaiing van uw knie. Misschien tijdens een duel of een sprong.

Dit wordt ook wel een ’trauma’ moment genoemd. Hierbij is er vaak meer risico op schade van structuren in uw knie, omdat dit gebeurt onder hoge belasting en met veel energie op het kniegewricht.

De knie doet in deze gevallen vaak pijn, de knie is dik, soms zelfs blauw verkleurd, lopen gaat moeizaam, u heeft het gevoel erdoorheen te zakken en u kunt sommige activiteiten niet meer zonder pijn doen.

“Geen trauma” houdt in dat de pijn aan de binnenkant van de knie langzaam is ontstaan en er geen specifiek acuut moment is geweest. In deze gevallen is er vaak ook niets aan de knie te zien. Soms is er enkel sprake van een lichte zwelling na belasting.

Pijn Knie bij Sporten

Mogelijke oorzaken van pijn aan de knie tijdens het sporten

Afhankelijk van de oorzaak van de pijn, kunnen er verschillende klachten zijn. U kunt één of meer van de volgende dingen merken wanneer u knieklachten heeft.

Eén van de meest voorkomende oorzaken van pijn aan de binnenzijde van de knie is een verrekking van de mediale collaterale band (MCL). Deze knieband is verantwoordelijk voor de stabiliteit van de binnenzijde van de knie. Dit letsel kan het gevolg zijn van een stevig duel of een verdraaiing, waardoor de band overbelast raakt en verzwakt.

Daarnaast kan een meniscusletsel, waarbij er beschadiging optreedt aan het kraakbeen tussen de twee botten van het kniegewricht, de pijn veroorzaken.

Dit kan acuut optreden, maar ook het gevolg zijn van langdurige overbelasting. Hierbij ervaren mensen vaak naast de pijn ook een zwelling op de knie.

Artrose kan ook een mogelijke oorzaak zijn van pijn aan de binnenzijde van de knie. Hierbij raakt het kraakbeen van het bovenbeen en/of knieschijf beschadigd. Dit leidt tot pijn en stijfheid en komt meestal voor bij wat oudere mensen.

Tot slot kan bursitis ook de oorzaak zijn. Hierbij raken de slijmbeurzen rond de knie ontstoken, waardoor ze opzwellen en pijn veroorzaken.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

  Uitstekende behandeling

  Uitstekende behandeling. Deskundige therapeuten; denken actief mee, nemen de tijd, vriendelijk, professioneel en laagdrempelig. Je ervaart echt kennis en kunde in deze praktijk. Ze nemen je serieus, je wordt gezien, stellen goede vragen en zijn gericht op herstel.

  “Bij pijn aan de binnenkant van de knie gaan we opzoek naar de oorzaak. In de meeste gevallen kan een fysiotherapeut bij Focus Fysiotherapie u helpen.”

  Focus Fysiotherapie

  Waarom Focus Fysiotherapie in Breda u kan helpen?

  Klachten aan de binnenzijde van de knie kunnen dus verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk om de specifieke oorzaak te bepalen om een effectieve behandeling en goed herstel vorm te kunnen geven. Een ervaren fysiotherapeut kan u hierbij goed helpen.

  Het is dus verstandig om tijdig naar de fysiotherapeut te gaan, want hoe langer u met de klacht blijft lopen, hoe groter de kans dat de pijn ook buiten het sporten om aanwezig zal zijn. Ook wanneer uw knie op slot zit kan de fysiotherapeut u helpen. Wanneer er sprake is van schade, kan de schade verergeren wanneer u het zoeken van hulp uitstelt.

  Hoe gaan onze fysiotherapeuten te werk?

  Allereerst zal de fysiotherapeut een uitgebreid onderzoek uitvoeren om de oorzaak van de pijn te bepalen. Dit zal gebeuren door middel van een gesprek waarin u uw klachten toelicht en door een fysiek onderzoek. Hierbij onderzoekt de fysiotherapeut onder andere uw knie.

  Nadat de oorzaak gevonden is, kan de fysiotherapeut u soms doorsturen naar een andere specialist voor aanvullend onderzoek, maar in de meeste gevallen kan de fysiotherapeut u helpen.

  Dit kan de vorm aannemen van manuele therapie, waarbij de knie wordt gemobiliseerd en daardoor minder stijf wordt. Fysiotherapie kan ook in de vorm van oefentherapie. Hierbij krijgt u oefeningen om de omliggende spieren van de knie te versterken, waardoor de pijn vermindert en de stabiliteit van het gewricht verbetert.

  In sommige gevallen kan taping ook helpen bij het ondersteunen van de knie en het verminderen van de pijn. Dit is echter in de meeste gevallen alleen als toevoeging bij oefen- of manuele therapie en niet als behandeling op zich.

  Onze fysiotherapeut helpt u de belastbaarheid van uw knie te vergroten, zodat u langzaam weer de sport kan beoefenen zoals u voorheen deed. We voeren de belastbaarheid op, totdat u de knie weer volledig kunt belasten.

  Dit doen we ook met het oog op de toekomst. Wij helpen u niet alleen van de klachten af te komen, wij willen ook dat deze niet meer terugkeren.

  Voel u welkom bij Focus Fysiotherapie in Breda

  Heeft u last van knieklachten? Neem snel contact met ons op en voorkom dat het erger wordt. Via de website kunt u zelf een afspraak inplannen, maar ook via de mail of telefonisch zijn wij bereikbaar.

  Onze specialisten staan voor u klaar!

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

   Uitstekende behandeling

   Uitstekende behandeling. Deskundige therapeuten; denken actief mee, nemen de tijd, vriendelijk, professioneel en laagdrempelig. Je ervaart echt kennis en kunde in deze praktijk. Ze nemen je serieus, je wordt gezien, stellen goede vragen en zijn gericht op herstel.

   verbergen