1. Blog
 2.  » U heeft uw knie verdraaid, wat is er nodig om te herstellen?

U heeft uw knie verdraaid, wat is er nodig om te herstellen?

datum
mei 2024
leestijd
7 minuten
 1. Blog
 2.  » U heeft uw knie verdraaid, wat is er nodig om te herstellen?

U heeft uw knie verdraaid, wat is er nodig om te herstellen?

datum
mei 2024
leestijd
7 minuten
verdraaide knie focus
Hugo
Madelon van der Horst – van Seeters
Eigenaar

Madelon van der Horst – van Seeters
Eigenaar
Sport is de grootste veroorzaker van knieklachten. Hoewel sporten gezond is, komen er bij veel mensen sportblessures voor. Bij contactsporten zoals voetbal, handbal, rugby of hockey betreft een groot deel van deze blessures een vorm van letsel aan de knie.

Een verdraaide knie is hier één van de bekendste voorbeelden van. Bij een verdraaide knie maakt u een beweging die uw knie eigenlijk niet aankan, waardoor er schade ontstaat.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de blessure acuut ontstaat, maar dat er vaak een periode van overbelasting aan vooraf gaat. Wanneer u bij ons komt om te herstellen, hebben we daarom niet alleen aandacht voor de blessure.

We willen u ook helpen bij het voorkomen van overbelasting in de toekomst. Hiermee neemt de kans op een nieuwe blessure sterk af.

Wat bedoelen we met een knie die verdraaid is?

Door de anatomie van de knie kunnen onderbeen en bovenbeen beperkt draaien ten opzichte van elkaar. Als we moeten draaien, wordt deze beweging voornamelijk in de heupen gemaakt.

Op het moment dat u uit evenwicht wordt gebracht in een duel, verkeerd landt na een sprong of een onverwachte val maakt, kan er toch een geforceerde draaiing van het kniegewricht voorkomen.

Deze beweging zorgt voor een andere vorm van belasting dan waar de knie voor gebouwd is. De ligamenten vangen de eerste kracht op. De kruisbanden en kniebanden worden dus als eerste opgerekt. Wanneer dit onvoldoende is om alle kracht op te vangen, kunnen ook het kraakbeen of de meniscus beschadigen.

Bij een verdraaide knie is dus in veel gevallen sprake van letsel van de ligamenten van de knie, waar in sommige gevallen nog ander letsel bijkomt.

Knie verdraaid

Onze manier van werken bij een verdraaide knie

Als u bij ons komt met een verdraaide knie, schatten we allereerst de omvang van de schade in. Wanneer wij u onderzoeken kunnen wij een inschatting maken van de betrokken structuren.

Wanneer wij onvoldoende zicht hebben op hoe uitgebreid de blessure is, of wanneer wij zware schade aan structuren vermoeden, zullen we u aanraden om een MRI te laten maken. Hiermee kan zekerheid worden verkregen over de exacte schade aan uw kniegewricht.

In veel gevallen kunnen wij zonder MRI een goede indicatie krijgen van het letsel. Wanneer er geen sprake is van afgescheurde ligamenten of een blokkade van het gewricht, kunnen we u begeleiden tijdens het herstel. Is er wel sprake van deze genoemde factoren, dan zult u eerst langs de huisarts moeten om het letsel nader te onderzoeken.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

  Uitstekende behandeling

  Uitstekende behandeling. Deskundige therapeuten; denken actief mee, nemen de tijd, vriendelijk, professioneel en laagdrempelig. Je ervaart echt kennis en kunde in deze praktijk. Ze nemen je serieus, je wordt gezien, stellen goede vragen en zijn gericht op herstel.

  “Bij het herstel spelen de spieren van het bovenbeen een belangrijke rol. Deze spieren beschermen uw knie bij oefenen met deze spieren. Ook bij deze oefeningen stoppen we voordat u pijn heeft, want we willen niets forceren. “

  Focus Fysiotherapie

  Bij ons in de praktijk herstellen van een verdraaide knie

  We beginnen het hersteltraject heel geleidelijk. We begeleiden u bij het ontzien van de knie. Dat betekent dat u in de acute fase op krukken moet lopen.

  We leggen u uit hoe u de knie op geleide van pijn mag belasten. Dit betekent dat de knie wat gevoelig mag zijn wanneer u erop leunt, maar er mag geen sprake zijn van stekende pijn.

  Bij het herstel spelen de spieren van het bovenbeen een belangrijke rol. Deze spieren beschermen uw knie dus we gaan oefenen met deze spieren. Ook bij deze oefeningen stoppen we voordat u pijn heeft, want we willen niets forceren. We helpen u ook bij het bewegen van de knie, om te voorkomen dat deze verstijft.

  Het vervolg van onze therapie bij een verdraaide knie

  Na twee tot drie weken zult u merken dat de knie soepeler wordt. Het buigen en strekken gaat beter en u maakt steeds minder gebruik van uw krukken bij het lopen.

  Het is in deze fase belangrijk om de knie niet te forceren, ook al lijkt de knie al grotendeels hersteld. We voeren nu de intensiteit van de oefeningen en training op, u mag ook lopen of fietsen. Hardlopen is nog niet aan de orde.

  Na zo’n vier tot zes weken gaan we oefeningen doen om u terug te laten keren naar uw sport. Het kan tot wel twaalf weken duren voordat u hier weer aan toe bent. Wij begeleiden u dan ook in deze fase. Zodat u de knie pas weer volledig gaat belasten op het moment dat u hier ook echt aan toe bent.

  In de laatste fase is onze therapie er ook op gericht om de belastbaarheid van de knie duurzaam te vergroten. Want door de belastbaarheid te vergroten, neemt de kans een herhaalde blessures sterk af.

  Kom met knieklachten naar Focus Fysiotherapie in Breda

  Onze praktijk helpt u niet alleen bij het herstel van uw knieklachten. Wij willen er ook voor zorgen dat deze niet meer terugkomen. Dat doen we door u niet alleen te begeleiden in het herstel, maar ook te helpen bij het sterker maken van uw knie.

  Hierdoor bent u beter bestand tegen belasting en is de kans op nieuwe blessures veel kleiner. Wanneer u klachten heeft na bijvoorbeeld het verdraaien van uw knie kunt u ons een bericht sturen of even bellen. Wij bespreken graag de mogelijkheden met u.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

   Uitstekende behandeling

   Uitstekende behandeling. Deskundige therapeuten; denken actief mee, nemen de tijd, vriendelijk, professioneel en laagdrempelig. Je ervaart echt kennis en kunde in deze praktijk. Ze nemen je serieus, je wordt gezien, stellen goede vragen en zijn gericht op herstel.

   verbergen