1. Fysiotherapie
  2.  » Zorg bij hamstringblessures

Onze zorg bij hamstringblessures

datum
28 september 2022
leestijd
5 minuten
  1. Fysiotherapie
  2.  » Zorg bij hamstringblessures

Onze zorg bij hamstring- blessures

datum
28 september 2022
leestijd
5 minuten
hamstringblessure-
Hugo
Madelon van der Horst – van Seeters
Eigenaar

Madelon van der Horst – van Seeters
Eigenaar

Het is misschien wel de meest kenmerkende blessure die er op kan treden tijdens het sporten. De befaamde greep naar de achterkant van het bovenbeen, iedereen weet wel dat het dan om een hamstringblessure gaat. Het kan gaan om een relatief eenvoudige verrekking van de hamstring, maar ook zelfs om een scheur van de spier. In dit laatste geval is er vaak een blauwe verkleuring zichtbaar.

Maar niet alle hamstringblessures verlopen zo typisch. De klachten kunnen geleidelijk ontstaan. Er kan bijvoorbeeld ook sprake zijn van pijn die zeurend aanwezig is. Hoe de hamstringklachten zich ook presenteren, het is belangrijk om deze goed te behandelen. Want de hamstringklachten staan bekend om hun hardnekkige karakter en de kans op terugkeren van de blessure is relatief groot. Wanneer de spier niet volledig hersteld, dan blijft deze kwetsbaar.

Wij vertellen u graag hoe wij deze klachten behandelen en hoe wij ervoor zorgen dat de blessure niet meer terug komt.

Wat is er precies aan de hand bij een hamstringblessure?

Om te begrijpen wat er aan de hand is bij een hamstringblessure, is het van belang om te weten wat de hamstring precies doet. De hamstring is een grote spier die ons bovenlichaam met het been verbindt en zorgt voor het optillen van onze benen. Omdat de hamstring aan zowel het bekken als aan de botten van het been is gehecht, kunnen verstoringen in de rug – maar ook verstoringen in de benen – effect hebben op de hamstring.

Een hamstringblessure kan dus bijvoorbeeld ontstaan vanuit de rug. Wanneer de rug onvoldoende beweeglijk is, kan dit de hamstring extra belasten waardoor de kans op blessures groter wordt. Op dezelfde manier kan de hamstring vanuit de knie onevenredig worden belast. Ook dit kan resulteren in een hamstringblessure.

Overbelasting of plotselinge beweging/inspanning zijn tevens bekende veroorzakers van hamstringblessures. Denk bijvoorbeeld aan een plotseling sprintje of een onverwachte beweging waardoor er iets in de hamstring lijkt te schieten. Met name bij mensen met verkorte hamstrings kunnen dit oorzaken zijn van een hamstringblessure.

Bij de behandeling van hamstringklachten is het dan ook belangrijk om goed uit te zoeken waar de blessure vandaan komt. Er wordt tijdens de intake dan ook voldoende aandacht besteed aan de oorzaak, zodat deze in de toekomst niet meer terug komt.

De diagnose van een hamstringblessure

Bij het lichamelijk onderzoek kijken wij naar verdikkingen of verkleuringen die kunnen wijzen op een verrekking of zelfs scheuring. Bij een scheur van de hamstring kunnen enkele spiervezels zijn beschadigt maar bij grotere blessure kunnen complete delen van de spier gescheurd zijn. Dit kan een verkleuring geven op de locatie van het kwetsuur, maar deze verkleuring kan ook naar beneden zijn gezakt en in de knieholte zichtbaar zijn.

Wanneer u bij het bewegen specifieke pijn heeft, is dit in combinatie met uw verhaal en de lichamelijke bevindingen voldoende om de diagnose te stellen. Er is dus geen noodzaak voor beeldvormende techniek.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

    Uitstekende behandeling

    Uitstekende behandeling. Deskundige therapeuten; denken actief mee, nemen de tijd, vriendelijk, professioneel en laagdrempelig. Je ervaart echt kennis en kunde in deze praktijk. Ze nemen je serieus, je wordt gezien, stellen goede vragen en zijn gericht op herstel.

    Focus Fysiotherapie ervaar ik als een praktijk met fijne mensen, die graag met me meedenken en die openstaan voor míjn inbreng en wensen. Zo gaan we sámen aan de slag.

    Focus Fysiotherapie

    Hoe behandelen wij bij Focus Fysiotherapie een hamstringblessure?

    De hamstringblessure is vaak een spierblessure, maar kan ook (deels) een peesblessure zijn. Met goede fysiotherapie kunnen we het herstel hiervan optimaliseren.

    Afhankelijk van de locatie van de beschadiging in de spier en van de ernst van de blessure, maken wij een behandelplan. Hierin is er ook aandacht voor de oorzaak van de blessure. Want naast het herstel, is het ook belangrijk om een nieuwe blessure in de toekomst te vermijden. Omdat hamstringblessures vaak sport gerelateerd zijn, kijken we hoe u kunt blijven sporten zonder dat u risico loopt op een terugval.

    De behandeling is gericht op het herstellen van de kracht, mobiliteit, rompstabiliteit, coördinatie en het functioneren (in sport specifieke situaties). Daarnaast bereiden we het beschadigde spierweefsel geleidelijk voor op de intensieve belasting van het sporten.

    We komen graag met u in contact wanneer u last heeft van hamstringklachten. Onze praktijk heeft veel aandacht voor sporters en sport gerelateerde klachten en wij hebben veel ervaring met hamstring revalidaties. U kunt ons vrijblijvend bellen om mailen om uw klacht met ons te bespreken.

    Plan een vrijblijvend intakegesprek

    Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

      Uitstekende behandeling

      Uitstekende behandeling. Deskundige therapeuten; denken actief mee, nemen de tijd, vriendelijk, professioneel en laagdrempelig. Je ervaart echt kennis en kunde in deze praktijk. Ze nemen je serieus, je wordt gezien, stellen goede vragen en zijn gericht op herstel.

      verbergen