Manuele therapie bij kinderen

Pasgeboren baby’s kunnen door verschillende factoren een voorkeurshouding ontwikkelen. Niet zelden is de oorzaak hiervan een functiestoornis in de nek van een kindje. Dit wil zeggen dat de bovenste nekwervels in het nekje van een baby niet goed bewegen, waardoor een kindje minder goed naar 1 kant kan draaien met het hoofd.

Maak een afspraak

Altijd binnen 48 uur een afspraak


  Veel voorkomende hulpvragen

  Manuele therapie bij kinderen is altijd een omstreden onderwerp geweest. In samenwerking met de universiteit van Maastricht (Prof. Dr. R.A. de Bie) en de universiteit van Nijmegen (Prof. Dr. M.W.G. Nijhuis) heeft het EWMM daarom een beschrijvend onderzoek uitgevoerd waarbij een groot aantal kindjes in de behandeling gevolgd werden. Ouders merkten de volgende symptomen op voordat er behandeling plaatsvond (zie afbeelding).

  Ook niet soepel verlopende borstvoeding in combinatie met 1 of meerdere van bovenstaande symptomen kan een belangrijke aanwijzing voor een hoogcervicale functiestoornis zijn. Vanzelfsprekend zijn nooit altijd al deze symptomen aanwezig, maar als ouders meerdere van deze symptomen noemen, zou er gedacht kunnen worden aan een hoogcervicale functiestoornis.

  Hulpvraag manuele therapie kinderen
  Saedt E, Woude van der BH, Nijhuis-van der Sanden MW, de Bie RA. Characteristics of Asymmetric Infants Reported by Parents and Manual Therapists – The possible value of manual therapy in infants with positional preference. 2015

  Kinderfysiotherapie niet altijd voldoende

  De reguliere behandeling van een voorkeurshouding is kinderfysiotherapie, maar in de praktijk blijkt dat een bepaald percentage persisteert na een aantal behandelingen kinderfysiotherapie. Als het probleem ligt in een artrogene beperking, dan herstelt dit niet vanzelf. Op het moment dat een kindje gaat zitten of lopen, zal de functiestoornis weliswaar minder opvallen, maar er blijft een kans bestaan op een vertraagde motorische ontwikkeling.

  Ook kan er een lichte scheefstand van het hoofd blijven bestaan op latere leeftijd, met mogelijke gevolgen zoals hoofdpijn en duizeligheid, maar zelfs ook thoracale klachten.

  Hoe ziet de behandeling eruit

  Behandeling van deze problematiek is zeer effectief middels manuele therapie. De behandeling bestaat uit zachte technieken en dus niet (!) uit manipulaties zoals vaak gedacht wordt. Binnen het Nederlandse register van kindermanueel therapeuten zijn de afgelopen 12 jaar na meer dan 300.000 behandelingen bij zuigelingen geen negatieve bijwerkingen opgetreden.

  Ook bij bovenstaand onderzoek onder 261 behandelde zuigelingen werden geen nadelige effecten geconstateerd en beschreven ouders een symptoomreductie van 89%!

  Gemiddeld genomen zijn er tussen de 3 en 4 behandelingen nodig om een hoogcervicale functiestoornis te verhelpen.
  Behandeling valt onder fysiotherapie en wordt vanzelfsprekend voor kinderen vergoed vanuit de basisverzekering.

  Voor meer informatie kunt u kijken op EWMM European Workgroup for Manual Medicine

  Testimonials

  Hoe ervaart men onze zorg?

  “Super begeleiding”

  "De beste fysiotherapeut van Breda. Mooie praktijk. Ze werken met zorg en aandacht. Veel kennis, aansporing en zorgvuldigheid. Ze luisteren goed en denken mee. Deskundig en professioneel."

  -Ria bolkenbaas-

  “Deskundig, laagdrempelig en goede behandeling”

  "Deskundig, laagdrempelig en goede behandeling. Inclusief adviezen. Ze nemen prima de tijd voor je en ik ging elke keer echt behandeld naar huis. Zo voelde het ook. Na dry needling en massage op verschillende momenten weet ik nu wat ik moet doen. Mocht er weer iets voorvallen weet ik jullie goed te vinden :)"

  -Thushara Verhoeven (Zifiron)-

  “Uiterst bekwame fysiotherapeuten”

  "Een hele fijne fysiopraktijk, met hele fijne persoonlijke begeleiding en uiterst bekwame fysiotherapeuten. Ik had nooit verwacht dat ik weer zo goed zou opknappen, en zulk goed resultaat zou hebben. Ik ben erg blij dat ik daar heen ben gegaan."

  -Kitty Kessels-

  “De beste fysiotherapeut van Breda”

  "De beste fysiotherapeut van Breda. Mooie praktijk. Ze werken met zorg en aandacht. Veel kennis, aansporing en zorgvuldigheid. Ze luisteren goed en denken mee. Deskundig en professioneel."

  -AM-

  Wij helpen u graag verder

  Ik wil graag mailen

  Bel Focus fysiotherapie op +31 85 076 89 58