Manuele therapie bij nekklachten
Manuele therapie bij nekklachten
Eigenaar
Eigenaar
De nek zorgt ervoor dat wij ons hoofd kunnen draaien en op kunnen tillen. Om dit goed te kunnen doen, is de nek de hele dag in beweging want we draaien ons hoofd voortdurend. Dit gebeurt zowel bewust als onbewust.
Klachten aan de nek zijn dan ook bijzonder vervelend omdat de nek zoveel gebruikt wordt. Wanneer u dus last van pijn of van stijfheid heeft dan merkt u dit de hele dag door. Omdat nekklachten ook nog eens relatief veel voorkomen, zien wij in onze praktijk veel mensen met nekklachten.
Deze mensen staan wij bij met zowel technieken uit de fysiotherapie als uit de manuele therapie. Want de manueel therapeut heeft nog meer opties om u bij uw klachten te helpen.
Oorzaken van klachten aan de nek
De meeste blessures van de nek ontstaan doordat er meer belasting van de nek wordt gevraagd dan dat deze aankan. Dit gaat niet alleen om intensieve bewegingen. Juist het lang in dezelfde houding zitten of het repeterend bewegen van de nek kan heel belastend zijn.
Veel mensen krijgen klachten doordat ze langdurig naar een monitor, laptop of telefoon kijken. Vaak heeft de nek hierbij een onnatuurlijke houding, waardoor de nekspieren veel moeten compenseren. Tijdens het werken, kunnen mensen uren in dezelfde houding zitten zonder dat de nek tussendoor kan ontspannen.
Naast langdurig dezelfde houding, kunnen stress/spanning of een plotselinge beweging ook nekklachten geven. Meestal ontstaan deze geleidelijk, maar in sommige gevallen kunnen de klachten ook acuut ontstaan.
Wat is er aan de hand bij nekklachten
De klachten komen vaak voort uit spanning en overbelasting van structuren in de nek. Hierdoor kunnen de spieren in de nek verkrampen. Dit is niet alleen pijnlijk, het zorgt er ook voor dat de nek minder makkelijk te bewegen is.
Dit kan een onnatuurlijke houding tot gevolg hebben, waardoor de klachten vaak nog verder toenemen. Hoe minder de nek wordt bewogen, hoe minder soepel de spieren in de nek zijn.
Er kunnen ook andere onderliggende problemen zijn zoals artrose of botontkalking. Maar in verreweg de meeste gevallen komen de klachten voort uit problemen van de gewrichten of spieren door overbelasting en verkeerd gebruik van de nek.
Plan een vrijblijvend intakegesprek
Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.
“De meeste blessures van de nek ontstaan doordat er meer belasting van de nek wordt gevraagd dan dat deze aankan. Dit gaat niet alleen om intensieve bewegingen. “
Focus Fysiotherapie
Manuele therapie als behandeling bij nekklachten
De nekklachten gaan in veel gevallen na enkele dagen of weken weer over. Maar helaas komen ze wel vaak weer terug. Onze behandeling bestaat er dus niet alleen uit om u van de pijn af te helpen. We gaan ook met u preventief aan de slag om ervoor te zorgen dat de klachten niet terugkomen.
We richten ons hierbij vaak op de spieren en op de gewrichten van de nek. Dit kunnen we doen met mobilisaties, massage en oefeningen. Hiermee helpen we uw spieren weer soepeler te worden en de gewrichten in de nek om vrij te bewegen.
Minstens zo belangrijk zijn de oefeningen die u helpen op een gezonde manier uw nek te gebruiken. De manueel therapeut kan u helpen om uw nek op een gezonde manier te bewegen, zonder dat deze wordt overbelast of gaat verkrampen.
Hierdoor zorgen we er samen voor dat de klachten niet alleen weg zijn na de behandeling, maar dat de klachten ook niet terug komen.
Kies voor de experts van Focus Fysiotherapie
Onze therapeuten kiezen altijd voor die behandeling, die het beste resultaat geeft bij uw klachten. Dit betekent dat we de technieken soms afwisselen wanneer we u behandelen. De manueel therapeut heeft hierbij extra technieken tot haar beschikking ten opzichte van een fysiotherapeut.
Wij helpen u graag bij uw klachten en bij het voorkomen van klachten in de toekomst. Wanneer u ons belt of mailt, kunnen we samen de meest passende therapie voor u onderzoeken.
Plan een vrijblijvend intakegesprek
Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.