1. Fysiotherapie
 2.  » Fysiotherapeut helpen bij zweepslag?

Hoe kan een fysiotherapeut mij helpen bij zweepslag?

datum
31 januari 2023
leestijd
5 minuten
 1. Fysiotherapie
 2.  » Fysiotherapeut helpen bij zweepslag?

Hoe kan een fysiotherapeut mij helpen bij zweepslag?

datum
31 januari 2023
leestijd
5 minuten
Pijn zweepslag kuit
Hugo
Madelon van der Horst – van Seeters
Eigenaar

Madelon van der Horst – van Seeters
Eigenaar

Zweepslag is een veel voorkomende blessure bij mensen die actief sporten. Tijdens een plotselinge beweging of bij het zetten van kracht ontstaat er dan een plotselinge scherpe pijn in uw kuit.

Deze vaak behoorlijk pijnlijke blessure wordt veroorzaakt doordat er een spierscheur in de kuitspier is ontstaan. Hierdoor kan bewegen tijdelijk lastig zijn. Rust is vooral in de eerste paar dagen daarom belangrijk.

Om volledig te herstellen, is het belangrijk om na een paar dagen met een fysiotherapeut aan de slag te gaan. Tijdens het herstelproces wilt u namelijk zo min mogelijk littekenweefsel ontwikkelen zodat er geen zwakke plekken in de spier achterblijven.

Met de juiste begeleiding, kunt u volledig herstellen van een zweepslag en kunt u de kans op een nieuwe blessure zo klein mogelijk maken.

Wat is er precies aan de hand bij een zweepslag?

De zweepslag is een blessure van de kuitspier. Het gaat hier meestal om de musculus gastrocnemius die ook wel de oppervlakkige kuitspier wordt genoemd. Vaak is de scheur enkele centimeters lang en ontstaat deze op een plaats waar de spier overgaat in de pees. Dit is een relatief zwakke plek, doordat er verschillende weefsels op die plaats aan elkaar hechten.

Bij het scheuren van de spier, scheuren niet alleen de spiervezels, maar beschadigen vaak ook wat bloedvaatjes of lymfevaten. Er kan dus een hematoom (blauwe plek) komen op de plaats van de scheuring. Na verloop van tijd kan de verkleuring naar beneden zakken vanwege de zwaartekracht.

De blessure komt relatief vaak voor. Met name bij wat oudere sporters (middelbare leeftijd) of sporters die hun spieren overbelasten doordat ze onregelmatig of juist frequent sporten. Er is niet één specifieke oorzaak aan te wijzen voor de spierblessure bij zweepslag. Er wordt een te zware belasting van de spieren gevraagd, waar deze niet tegen bestand zijn.

Dit is ook direct een belangrijk inzicht voor de behandeling. Die is bij ons namelijk niet alleen gericht op het herstel van de spierblessure, maar ook op het voorkomen van een overbelasting in de toekomst.

Zweepslag Blessure

Hoe behandelen wij een zweepslag blessure met fysiotherapie?

Onze praktijk ziet veel actieve sporters. Wij weten als geen ander, dat stilzitten en niets doen vaak geen oplossing is. Wij zetten daarom zoveel mogelijk in op actieve rust. Hiermee bedoelen we juist dié oefeningen doen die zorgen voor weinig belasting van de kuitspieren, maar wel voor stimulatie.

Door te bewegen stroomt er extra bloed naar de getroffen spier, het herstel van de spier zo optimaal als mogelijk verloopt. Door het actieve herstel, gaat uw conditie minder snel achteruit en kan deze zelfs op peil blijven.

Wij zorgen ervoor dat u de juiste oefeningen doet, met de juiste intensiteit. Daarnaast kunnen wij de spier masseren zodat deze extra ontspant wat het herstel ten goede komt. Wij zorgen er tijdens de hele behandeling voor dat u de spier voldoende stimuleert, maar niet overbelast. In de laatste weken van de behandeling, werken we op deze manier ook al aan het voorkomen van een mogelijke terugval.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

  Uitstekende behandeling

  Uitstekende behandeling. Deskundige therapeuten; denken actief mee, nemen de tijd, vriendelijk, professioneel en laagdrempelig. Je ervaart echt kennis en kunde in deze praktijk. Ze nemen je serieus, je wordt gezien, stellen goede vragen en zijn gericht op herstel.

  Focus Fysiotherapie ervaar ik als een praktijk met fijne mensen, die graag met me meedenken en die openstaan voor míjn inbreng en wensen. Zo gaan we sámen aan de slag.

  Focus Fysiotherapie

  Extra aandacht voor het voorkomen van nieuwe blessures

  We schreven al eerder, dat de zweepslag blessure ontstaat doordat er meer van een spier wordt gevraagd dan dat deze op dat moment aankan. Er zijn grofweg twee manieren om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt.

  Wanneer u voor een training of wedstrijd begint met een goede warming-up, dan beschermt dit tegen spierblessures. Neem de tijd om rustig uw spieren en pezen voor te bereiden op de inspanning. Een belangrijk onderdeel van deze warming-up zijn de dynamische oefeningen. Ook deze helpt bij het voorbereiden van uw lichaam op inspanning. Wij helpen u bij het doen van een goede en complete warming-up.

  Daarnaast is het belangrijk dat uw lichaam in staat is de gevraagde inspanning te leveren. Niet alleen de spieren moeten kunnen leveren, ook andere structuren zoals bijvoorbeeld de pezen moeten met de belasting om kunnen gaan. Waar spieren zich heel snel kunnen aanpassen, gaat dit bij pezen langzamer.

  Wij zorgen er in de laatste fase van de behandeling voor, dat alle delen van uw lichaam de gevraagde belasting aankunnen. Hierdoor hoeft u lichaam niet te compenseren en worden er geen structuren overbelast.

  Welkom bij Focus Fysiotherapie in Breda

  Onze praktijk ziet niet alleen veel sporters, wij staan open voor iedereen. Ons ervaren team staat voor u klaar en helpt u graag bij uw herstel. Dit doen we altijd op basis van een persoonlijk behandelplan en met vaste fysiotherapeuten.

  Wanneer u meer wilt weten over onze zorg, dan kunt u ons via de mail of telefoon goed bereiken. Wij staan voor u klaar!

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

   Uitstekende behandeling

   Uitstekende behandeling. Deskundige therapeuten; denken actief mee, nemen de tijd, vriendelijk, professioneel en laagdrempelig. Je ervaart echt kennis en kunde in deze praktijk. Ze nemen je serieus, je wordt gezien, stellen goede vragen en zijn gericht op herstel.

   verbergen