1. Fysiotherapie
 2.  » Fysiotherapeutische zorg bij chronische nekpijn

Fysiotherapeutische zorg bij chronische nekpijn

datum
4 oktober 2022
leestijd
5 minuten
 1. Fysiotherapie
 2.  » Fysiotherapeutische zorg bij chronische nekpijn

Fysiotherapeut-ische zorg bij chronische nekpijn

datum
4 oktober 2022
leestijd
5 minuten
Chronische nekpijn
Hugo
Madelon van der Horst – van Seeters
Eigenaar

Madelon van der Horst – van Seeters
Eigenaar

Niet veel mensen weten dat het gewicht van ons hoofd ongeveer vergelijkbaar is met het gewicht van een bowlingbal. Ons hoofd weegt namelijk zo’n vier a vijf kilo! Dit gewicht wordt gedragen door onze nek. Omdat we ons hoofd op allerlei manieren moeten kunnen bewegen, is de nek ook heel beweeglijk en flexibel.

De keerzijde hiervan is dat de nek veel krachten en belasting te verduren heeft. Nekklachten komen dan ook heel veel voor, jaarlijks gaan er tienduizenden mensen met nekpijn naar hun huisarts. Nekpijn, een stijve nek en het gevoel dat de nek vastzit, zorgen bij heel veel mensen voor problemen met werken, sporten of ontspannen.

Omdat de nek ook op het moment dat deze al pijnlijk is nog steeds ons hoofd moet tillen, gaan de klachten ook niet altijd zomaar over. Chronische nekpijn is dan ook een ernstig probleem voor heel veel mensen.

In dit artikel willen we u vertellen hoe wij onze fysiotherapeutische zorg aanbieden om u te helpen herstellen en om klachten in de toekomst te voorkomen.

Wat verstaan we onder chronische nekpijn?

Bijna iedereen heeft wel eens last van zijn of haar nek. Misschien vanwege een vreemde beweging of door het werken in dezelfde houding. Bij sommige mensen komt dit ook wel vaker dan één keer voor.

Dit is niet wat we bedoelen met chronische nekpijn. Bij chronische nekpijn zijn de klachten voortdurend aanwezig of komen ze regelmatig terug over een periode van minstens drie maanden. De pijn zorgt ervoor dat u bepaalde dingen niet meer kunt doen of dat u zaken op een andere manier moet aanpakken.

Vaak zien wij dat mensen met chronische nekpijn slechter slapen, minder actief zijn en op allerlei manieren in hun dagelijks leven worden gehinderd. De pijn hoeft niet alleen tot de nek beperkt te blijven.

Welke factoren hebben invloed op het ontstaan van chronische nekpijn?

Zoals eerder in dit artikel beschreven, heeft de nek veel te verduren. Ons hoofd is immers zwaar en voortdurend in beweging. Wanneer we een goede houding hebben, dan staat het hoofd recht boven onze romp. Alle kracht en belasting wordt dan evenredig verdeeld.

Wanneer we deze natuurlijke houding niet hebben, dan wordt de nek vaak onevenredig belast. Waardoor sommige spieren of gewrichtsbanden overbelast kunnen worden. Overbelaste structuren in de nek kunnen geïtereerd raken waardoor ze klachten geven. Dit kunnen directe pijnklachten zijn, maar de irritatie kan ook voor ontsteking en zwelling zorgen waardoor andere structuren in de verdrukking raken.

Vanzelfsprekend is ook een nekhernia een mogelijke oorzaak van de klachten. Hierbij wordt door de tussenwervelschijf op de zenuwen gedrukt. In deze gevallen is de pijn vaak niet alleen in de nek aanwezig, maar straalt deze verder uit. Dit is hierdoor een specifieke vorm van chronische nekpijn.

Wat de oorzaak van pijn ook is, we reageren hier van nature op door ons gedrag aan te passen. Als gevolg van de steeds aanwezige pijn, gaan mensen handelingen vaak op een andere manier uitvoeren of bepaalde bewegingen vermijden. Hierdoor nemen de klachten nog verder toe, doordat de spieren onevenredig worden belast of zwakker worden. Er is sprake van een vicieuze cirkel.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

  Uitstekende behandeling

  Uitstekende behandeling. Deskundige therapeuten; denken actief mee, nemen de tijd, vriendelijk, professioneel en laagdrempelig. Je ervaart echt kennis en kunde in deze praktijk. Ze nemen je serieus, je wordt gezien, stellen goede vragen en zijn gericht op herstel.

  Focus Fysiotherapie ervaar ik als een praktijk met fijne mensen, die graag met me meedenken en die openstaan voor míjn inbreng en wensen. Zo gaan we sámen aan de slag.

  Focus Fysiotherapie

  De behandeling van de fysiotherapeut bij chronische nekklachten

  Bij chronische nekklachten is het niet alleen van belang om te onderzoeken wat de oorzaak van de klachten is. Vaak zijn er bijkomende factoren die de klachten in stand houden. Soms is de uiteindelijke aanleiding weg, maar zorgt het aangeleerde gedrag ervoor dat de (pijn)klachten nog steeds in stand worden gehouden.

  Wij starten dan ook met een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Hierbij kijken we naar uw houding, uw beweeglijkheid, spierspanning en de kracht van de nekspieren. Deze bevindingen vormen de basis van uw persoonlijke behandelplan.

  In de meeste gevallen is het voorzichtig opvoeren van de belastbaarheid de kern van de behandeling. De spieren zijn gespannen of verzwakt door verminderd gebruik en een verkeerde houding. We gaan dan samen aan de slag om een goede houding aan te nemen die zo min mogelijk belastend is voor uw nek. We hebben specifieke apparatuur in de praktijk om de belastbaarheid van de nekspieren te kunnen verhogen.

  Door vervolgens op de juiste manier te bewegen, worden de spieren weer soepeler en sterker. Omdat wij ook beschikken over de kennis om dry needling toe te passen, kunnen we ook deze techniek inzetten als dit nodig is.

  Wanneer we zien dat er andere structuren de pijn veroorzaken, staat het maken van ruimte of het verminderen van de spanning in de nekregio centraal. Hierbij kan onze kennis van manuele therapie vaak uitkomst bieden.

  U ziet dat er geen eenzijdige aanpak is voor langdurige nekklachten, uw specifieke situatie bepaalt hoe onze behandeling eruit ziet. Met deze aanpak zijn we al jaren de steun en toeverlaat voor onze hechte groep van cliënten.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

   Uitstekende behandeling

   Uitstekende behandeling. Deskundige therapeuten; denken actief mee, nemen de tijd, vriendelijk, professioneel en laagdrempelig. Je ervaart echt kennis en kunde in deze praktijk. Ze nemen je serieus, je wordt gezien, stellen goede vragen en zijn gericht op herstel.

   verbergen