1. Blog
  2.  » Fysiotherapie bij een liesblessure

Fysiotherapie bij een liesblessure

datum
september 2023
leestijd
7 minuten
  1. Blog
  2.  » Fysiotherapie bij een liesblessure

Fysiotherapie bij een liesblessure

datum
september 2023
leestijd
7 minuten
Liesblessure Klachten
Hugo
Madelon van der Horst – van Seeters
Eigenaar

Madelon van der Horst – van Seeters
Eigenaar

De liesblessure is een heel diverse blessure. Niet alleen kunnen de klachten acuut of chronisch zijn, er kunnen ook verschillende structuren betrokken zijn bij de klachten. Niet voor niets is er enkele jaren geleden een grote groep zorgverleners samengekomen om een goede indeling te maken binnen de liesblessures.

Dit was nodig omdat er veel onduidelijkheid was over de liesblessure. Wat wel duidelijk is, is dat bij een liesblessure in nagenoeg alle gevallen de pijnklachten op de voorgrond staan. De pijn komt niet altijd alleen in de lies zelf voor, deze kan ook uitstralen naar andere regio’s.

Omdat een liesblessure relatief vaak terugkomt, is het heel belangrijk dat u volledig herstelt. Dat is precies waarbij wij u in onze praktijk willen helpen.

Wat is er precies aan de hand bij een liesblessure?

De liesblessure is eigenlijk een verzamelnaam die aangeeft dat er pijnklachten zijn in de liesstreek. Liesblessures worden opgedeeld in twee categorieën:

De acute liesblessure
Een acute liesblessure ontstaat in de meeste gevallen tijdens het sporten of in ieder geval tijdens een intensieve bezigheid. Hierbij is er vaak sprake van een scheurtje in de spier, precies op het gebied van de overgang van de spier (adductor) naar een pees. Het kan ook zo zijn dat de schade optreedt op het punt waar de pees vasthecht aan het schaambeen.

De chronische liesblessure (LARGP)
Bij een chronische liesblessure is er meestal sprake van een ontsteking van de aanhechting van een pees in de liesregio. Het gaat hierbij om een pees die de adductor verbindt met het schaambeen.

Het verschil tussen beide blessures is het acute karakter van de klachten. Bij een acute liesblessure ontstaan de klachten ineens, maar verdwijnen ze ook weer na een periode van rust.

Bij een chronische liesblessure zijn de klachten langer dan 2 maanden aanwezig. Wanneer er niets aan de oorzaak van de blessure wordt gedaan, zal deze ook steeds blijven terugkeren. In een deel van de gevallen ontstaat de chronische liesblessure uit een acute liesblessure.

Pijn aan de lies

Hoe kan fysiotherapie helpen bij een acute liesblessure?

Het is belangrijk om te weten dat een liesblessure niet alleen ontstaat door een te zware belasting van de lies. Bij een acute liesblessure gaat er vaak een extreme beweging of hevige krachtsinspanning aan de blessure vooraf.

Bij het herstel van een acute blessure staat rust op de voorgrond. Daarnaast is het belangrijk om de belastbaarheid en de mobiliteit van de regio te verbeteren. Dit doet u samen met onze sportfysiotherapeut. Wij helpen u hierbij met oefeningen voor de bovenbeenspieren, heupspieren, buikspieren en overige core-stability.

In sommige gevallen zetten we ook dry needling of dwarse fricties massages (een diepe massagetechniek) in.

Bij een acute blessure geeft dit vaak al na enkele behandelingen verlichting en kunt u de belasting geleidelijk opvoeren. Het is dan van groot belang dat u spierversterkende oefeningen blijft doen en dat u ruim de tijd neemt om te rekken.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

    Uitstekende behandeling

    Uitstekende behandeling. Deskundige therapeuten; denken actief mee, nemen de tijd, vriendelijk, professioneel en laagdrempelig. Je ervaart echt kennis en kunde in deze praktijk. Ze nemen je serieus, je wordt gezien, stellen goede vragen en zijn gericht op herstel.

    “Er kan een disbalans zijn tussen de hamstrings en de spieren aan de voorzijde van het bovenbeen. Ook kunnen de rompspieren of de buikspieren te zwak te zijn.”

    Focus Fysiotherapie

    Onze zorg bij een chronische liesblessure

    Bij een chronische liesblessure start de behandeling vaak op dezelfde manier. Bij een chronische liesblessure is er echter meer aan de hand. Er zijn bewegingsketens uit balans of ongewenste compensatiemechanismen.

    Er kan een disbalans zijn tussen de hamstrings (spieren aan de achterzijde van het bovenbeen) en de quadriceps (spieren aan de voorzijde van het bovenbeen). Ook kunnen de rugspieren of de buikspieren te zwak zijn. Hierdoor beweegt u niet (meer) op een natuurlijke manier.

    Bij een chronische liesblessure gaan we daarom aan de slag om de spierkracht van alle spiergroepen weer in balans te brengen en om uw manier van bewegen weer te normaliseren. Hierdoor neemt de belasting van de lies af, waardoor de oorzaak van de blessure verdwijnt.

    We doen hierbij over een langere periode gerichte oefeningen en trainen specifieke spiergroepen met u. Wanneer u de oefeningen en training volledig uitvoert, keert u in bijna alle gevallen weer klachtenvrij terug naar uw sport.

    Focus Fysiotherapie Breda helpt bij liesklachten

    Onze praktijk heeft een breed aanbod van fysiotherapeutische zorg, maar wij hebben een speciale band met sport. Dat betekent dat wij extra veel ervaring hebben met allerlei sport gerelateerde klachten zoals liesblessures.

    Omdat onze praktijk meerdere fysiotherapeuten met een verbijzondering (specialisatie) heeft, kunnen wij diverse aanvullende technieken zoals bijvoorbeeld manuele therapie inzetten.

    Onze therapeuten staan voor u klaar!

    Plan een vrijblijvend intakegesprek

    Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

      Uitstekende behandeling

      Uitstekende behandeling. Deskundige therapeuten; denken actief mee, nemen de tijd, vriendelijk, professioneel en laagdrempelig. Je ervaart echt kennis en kunde in deze praktijk. Ze nemen je serieus, je wordt gezien, stellen goede vragen en zijn gericht op herstel.

      verbergen