Met de juiste fysiotherapie volledig revalideren na een fractuur in de schouder
Met de juiste fysiotherapie volledig revalideren na een fractuur in de schouder
Eigenaar
Eigenaar
Bij klachten van de schouder denken de meeste mensen niet direct aan een breuk. Toch komen fracturen in de schouder regelmatig voor.
De schouder bestaat uit drie botstukken. Dit zijn het sleutelbeen, de bovenarm en het schouderblad. Een fractuur in kan alle drie de botdelen van de schouder voorkomen. In de meeste gevallen bevindt de breuk zich dicht bij de kop van de bovenarm.
In dit artikel richten we ons dan ook met name op deze fractuur. Dit fenomeen wordt ook wel de subcapitale humerusfractuur genoemd.
Omdat de schouder erg beweeglijk is, is een goede revalidatie belangrijk. Wij hebben dan ook een uitgebreid traject voor de revalidatie na een breuk in de schouder.
Waardoor kan een fractuur in de schouder ontstaan?
De schouder bestaat uit drie botdelen, waarvan in de meeste gevallen het de kop van de bovenarm is die breekt. Dit gebeurt meestal tijdens een laag energetisch trauma. U kunt hierbij denken aan een ongeluk met de fiets of een val van de trap.
Een schouderfractuur komt relatief veel voor bij ouderen als gevolg van osteoporose. Dit is een aandoening waardoor de botten zwakker worden. Wanneer de fractuur ontstaat door een onderliggende oorzaak zoals osteoporose, dan wordt dit een pathologische breuk genoemd.
Wanneer de val relatief zacht was of de klap op het gewricht beperkt was, dan is de kans aanwezig dat er een onderliggende oorzaak is waardoor de breuk is ontstaan.
Welke symptomen passen bij een breuk in de schouder?
Bij een fractuur in de schouder zijn veel voorkomende klachten een pijnlijk gevoel en moeite met bewegen. In sommige gevallen kunt u ook een zwelling zien en voelt het gewricht warm aan. Na de breuk kan er ook een verkleuring ontstaan. Dit komt in dat geval doordat er bloed vrij komt bij de breuk.
Bij een schouderbreuk is vaak ook de stand van de arm en/of schouder veranderd. Deze vormafwijking is karakteristiek voor een breuk in de schouder. U zult in veel gevallen ook gaan proberen om de arm te ondersteunen, omdat dit een verlichting van de pijn geeft.
Plan een vrijblijvend intakegesprek
Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.
“Naarmate het herstel vordert, voegen we meer oefeningen toe en gaan we de schouder zwaarder belasten. We richten ons hierbij eerst op het herstel van de beweeglijkheid.”
Focus Fysiotherapie
De keuze tussen wel of niet opereren bij een schouderbreuk
In de meeste gevallen is er geen operatie nodig na een breuk in de schouder. Doordat het bot nog op zijn plaats zit, hoeft er niet te worden geopereerd. Met name bij kinderen is dit meestal niet nodig.
In een deel van de gevallen zult u wel eerst een operatie ondergaan. Hierbij wordt het bot in de juiste hoek gezet en vastgezet. Hier wordt echter alleen voor gekozen wanneer het bot niet meer op zijn plaats zit.
In beide gevallen is fysiotherapie nodig om weer volledig gebruik te kunnen maken van uw arm en schouder. Niet alleen in de periode na de breuk, maar vooral ook in de latere jaren is dit van groot belang.
Weer volledig herstellen van subcapitale humerusfractuur met fysiotherapie
Het is belangrijk om tijdig te starten met de juiste oefeningen. De schouder is een gewricht met veel kapsel, banden en spierweefsel. Deze structuren hebben er baat bij als deze in beweging blijven. Wanneer de schouder te lang of te weinig beweegt, dan is er een verhoogd risico op het ontstaan van een frozen shoulder.
Het herstel van de schouder verloopt in vier fases. De eerste fase wordt gekenmerkt door een ontstekingsreactie. Vervolgens wordt in de tweede fase nieuw bot gevormd. In de derde en vierde fase wordt dit nieuwe bot sterker en harder, waardoor de botdelen weer stevig vastzitten en steeds beter bestand zijn tegen belasting.
We begeleiden u tijdens al deze fasen. In het begin doen we rustige oefeningen zoals het zachtjes slingeren van de arm en het maken van draaibewegingen. Deze houden de schouder soepel.
Naarmate het herstel vordert, voegen we meer oefeningen toe en gaan we de schouder zwaarder belasten. We richten ons hierbij eerst op het herstel van de beweeglijkheid, daarna richten we ons op meer spierkracht. Door het langzaam opvoeren van de belasting stimuleren we de schouder, zonder dat we deze overbelasten.
Kom na een breuk in de schouder naar een schouder expert
Het is na een schouderblessure erg belangrijk dat u de juiste therapeut zoekt, een schouder zal na een breuk nooit volledig en duurzaam herstellen zonder goede fysiotherapeutische begeleiding.
Onze fysiotherapeut Johan de Koning is aangesloten bij het schoudernetwerk. Dit is een netwerk van specialisten die onderling kennis delen en ervaring uitwisselen.
Onze praktijk heeft dan ook veel ervaring op het gebied van schouder revalidatie. U kunt ons bellen of een bericht sturen om meer te weten te komen over de mogelijkheden voor u. Wij staan voor u klaar.
Plan een vrijblijvend intakegesprek
Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.