1. Fysiotherapie
  2.  » Met fysiotherapie volledig herstellen van een verstuikte enkel

Met fysiotherapie volledig herstellen van een verstuikte enkel

datum
april 2023
leestijd
6 minuten
  1. Fysiotherapie
  2.  » Met fysiotherapie volledig herstellen van een verstuikte enkel

Met fysiotherapie volledig herstellen van een verstuikte enkel

datum
april 2023
leestijd
6 minuten
fysiotherapie verstuikte enkel
Hugo
Madelon van der Horst – van Seeters
Eigenaar

Madelon van der Horst – van Seeters
Eigenaar

De zogenoemde “knollenvelden” waren vroeger al de schrik van veel voetballers. Een lekker potje voetbal kon door de kuilen in het gras, zomaar eindigen op de eerste hulp. Doordat er een enkel was dubbel geklapt.

Maar een slechte ondergrond is niet de enige reden waardoor enkels kunnen verzwikken. Hier zijn nog veel meer oorzaken van. In Nederland zijn er ruim 300.000 mensen die jaarlijks hun enkel verstuiken. Dit komt ongeveer in de helft van de gevallen door sport, maar ook door ongelukjes thuis of ongevallen in het verkeer.

Bij een verstuikte enkel is er schade aan de enkelbanden en houdt u minimaal vier tot zes weken last van de klachten. Wanneer de verstuiking ernstig is, kunnen de klachten veel langer aanhouden en kan er zelfs blijvende schade ontstaan, zoals instabiliteit.

Wij vertellen u graag hoe fysiotherapie u kan helpen om volledig en duurzaam te herstellen, zonder dat u een zwakker gewricht overhoudt.

De kapsels en banden van de enkel

Om goed te begrijpen wat de schade bij een verstuikte enkel is, is enige kennis van de anatomie van de enkel nodig. De enkel is het gewricht tussen de voet en het onderbeen. Door de enkel kan de voet in enige mate vrij bewegen van het onderbeen. Hierdoor kunnen we soepel stappen zetten en belasting opvangen.

De enkel bestaat uit enkele botdelen die omgeven worden door kapsels en ligamenten. Het geheel van kapsels en ligamenten, wordt het kapselbandapparaat genoemd. De ligamenten zelf worden vaak de gewrichtsbanden genoemd.

De gewrichtsbanden zorgen ervoor dat de enkel stevig en stabiel is en dat het gewricht bij elkaar wordt gehouden. De gewrichtsbanden verhinderen ook dat de enkel te ver naar binnen of naar buiten kantelt. Hierdoor wordt schade aan het bot en de kapsels voorkomen.

Bij een verstuiking raken één (of meerdere) structuren in de enkel beschadigt. Het is in de meeste gevallen het kapselbandapparaat dat beschadigt raakt. Wanneer de enkelbanden beschadigd zijn, dan heeft dit gevolgen voor de stabiliteit en de belastbaarheid van de enkel.

verstuikte enkel

Wat gebeurt er bij een verstuikte enkel?

Bij een verstuikte enkel kantelt de voet, terwijl het been belast wordt. De voet wordt hierdoor verder naar binnen of buiten gebogen dan dat het enkelgewricht aankan. Hierdoor kunnen er verschillende beschadigingen ontstaan aan de buitenenkel. De enkel en voeten kunnen flink opzwellen en/of blauw verkleuren door de weefselbeschadiging.

Wanneer er sprake is van een lichte verzwikking, dan kan deze schade beperkt blijven tot een verrekking van de enkelbanden. Maar wanneer de enkel zwaar wordt verstuikt, kan de schade groter zijn. Zo kunnen er gewrichtsbanden afscheuren, kapsel beschadigingen ontstaan en kunnen er zelfs fracturen in de botstukken van de enkel ontstaan.

Bij een lichte verzwikking is het vaak voldoende om enkele weken rust te houden, het lichaam herstelt dan uit zichzelf weer. Wanneer de schade echter ernstiger is. Dan duurt het herstel niet alleen veel langer, maar dan is de kans ook groot dat er blijvende klachten ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn chronische instabiliteit, verminderde mobiliteit en andere aanhoudende pijnklachten.

De eerste weken/maanden na een enkelverstuiking zijn dan heel belangrijk. In deze periode wordt namelijk de basis gelegd voor een volledig herstel. Een belangrijke reden om volledig te herstellen is de wetenschap dat een zware enkelverstuiking een heel grote kans heeft op een herhaalblessure.

In veel gevallen blijft het gewricht zwak, waardoor na een eerste verstuiking deze vaker blijven optreden en de enkel relatief zwak blijft.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

    Uitstekende behandeling

    Uitstekende behandeling. Deskundige therapeuten; denken actief mee, nemen de tijd, vriendelijk, professioneel en laagdrempelig. Je ervaart echt kennis en kunde in deze praktijk. Ze nemen je serieus, je wordt gezien, stellen goede vragen en zijn gericht op herstel.

    “Om goed te begrijpen wat de schade bij een verstuikte enkel is, is enige kennis van de anatomie van de enkel nodig. “

    Focus Fysiotherapie

    Onze fysiotherapeutische behandeling bij een enkelverstuiking

    Bij de revalidatie is het essentieel dat het kapselbandapparaat volledig herstelt. Wanneer de banden en het kapsel niet in oude staat terugkeren, is de kans op chronische instabiliteit groot. Dit betekent dat het herstel vaak enkele maanden kan duren, omdat kraakbeen langzamer herstelt dan spierweefsel.

    Het is dus belangrijk om voldoende tijd te nemen voor uw revalidatie en uw enkel niet té vroeg té zwaar te belasten. Wij begeleiden u bij de hoeveelheid belasting die uw enkel aankan.

    De eerste dagen na een verstuiking houdt u uw voet omhoog en belast u de enkel weinig tot niet. Hetzelfde geldt voor de eerste dagen in het geval u een operatie na de verstuiking heeft ondergaan. We noemen deze fase de ontstekingsfase. Er is dan nog geen weefselherstel, maar enkel de reactie van het lichaam op de schade.

    Na de eerste onstekingsfase komt een fase waarin er groei en herstel van weefsel plaatsvindt. In deze periode gaan we de enkel voorzichtig belasten. Deze belasting voeren we de weken daarna langzaam op. Dit doen we op basis van de pijn en stabiliteit van uw gewricht. We gaan steeds meer oefeningen doen die gericht zijn op coördinatie, stabiliteit en flexibiliteit.

    In de laatste fase is ook kracht erg belangrijk. Door de spieren en ligamenten verder op te trainen, wordt uw gewricht sterker en kan het een grotere belasting aan. Dit is van belang om een herhaalblessure te voorkomen. In veel gevallen is na een volledig traject bij onze praktijk de enkel dan ook sterker en stabieler dan voor de blessure.

    Welkom bij Focus Fysiotherapie

    Onze praktijk staat voor duurzaam en volledig herstel. We nemen de tijd voor een revalidatie en gaan met u aan de slag tot u minimaal zo gezond bent als voor de blessure. Dit betekent dat zowel wij als u tijd en energie investeren. Op die manier komen we tot het beste resultaat.

    We zijn goed bereikbaar via onze website of telefoon en helpen u graag aan meer informatie over hoe u bij ons kunt herstellen van uw enkelblessure.

    Plan een vrijblijvend intakegesprek

    Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

      Uitstekende behandeling

      Uitstekende behandeling. Deskundige therapeuten; denken actief mee, nemen de tijd, vriendelijk, professioneel en laagdrempelig. Je ervaart echt kennis en kunde in deze praktijk. Ze nemen je serieus, je wordt gezien, stellen goede vragen en zijn gericht op herstel.

      verbergen