Sportfysiotherapie bij spierblessures die u hinderen bij het sporten
Sportfysiotherapie bij spierblessures die u hinderen bij het sporten
Eigenaar
Eigenaar
Lichte spierpijn na een flinke training, wedstrijd of inspanning, is heel normaal. Wanneer de pijn tijdens inspanning echter plotseling opkomt en stekend is, dan is er mogelijk iets anders aan de hand. Dit zijn namelijk symptomen die voorkomen bij een spierblessure.
Spierblessure komen veel voor bij sporters en genezen in veel gevallen snel en goed. Helaas komt een deel van de spierblessures weer terug en blijven de spierblessures soms klachten geven.
Onze praktijk heeft niet alleen veel cliënten die fanatiek aan sport doen, maar ook fysiotherapeuten met een topsportverleden. Wij weten dus waar we over praten wanneer we een spierblessure behandelen.
Wat is er aan de hand bij een spierblessure
Wanneer u spierpijn heeft na een stevige sportsessie, dan komt dit door kleine beschadigingen van uw spieren. Deze worden snel en zonder restverschijnselen weer door het lichaam hersteld.
Bij een spierblessure is er meer aan de hand. Hierbij is sprake van schade aan het spierweefsel, doordat het weefsel gescheurd is. In dit geval is er geen sprake van een microscopische beschadiging, maar is de beschadiging groter. Bekende spierblessures zijn de zweepslag en de hamstringblessure.
In een mild geval zijn er enkel wat spiervezels gescheurd. Maar bij een zware spierblessure kan een groot deel van de spier gescheurd zijn. Dit kunt u soms voelen als een knapje of schokje tijdens het bewegen.
Wanneer de schade is ontstaan, voelt u vaak pijn en stijfheid en kan het weefsel hard worden of verkleuren.
Gradaties van spierblessures
Spierblessures zoals een spierscheuring, worden ingedeeld op basis van de grote van het letsel in de volgende gradaties:
Graad I:
Hierbij is de spier voor een klein gedeelte ingescheurd. Dit wordt in de volksmond vaak een verrekking genoemd. Er is dan maximaal één bundel van spiervezels beschadigd.
Graad II:
Bij de tweede gradatie is de spier voor een groter deel in gescheurd, er is dan minstens sprake van één gescheurde spierbundel.
Graad III:
Bij een (sub) totale spierscheur scheurt meer dan 50% van de totale spier. Dit is een blessure die gelukkig relatief weinig voorkomt. In dit artikel richten we ons dus op de eerste twee gradaties, omdat gradatie III een totaal andere aanpak behoeft.
Plan een vrijblijvend intakegesprek
Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.
“Wanneer u spierpijn heeft na een stevige sportsessie, dan komt dit door kleine beschadigingen van uw spieren. Deze worden snel en zonder restverschijnselen weer door het lichaam hersteld.”
Focus Fysiotherapie
Wij ondersteunen het genezingsproces en helpen nieuwe blessures te voorkomen
Direct na het ontstaan van de blessure, is het belangrijk dat u de spier rust geeft. Dit betekent dat u de spier zo min mogelijk moet belasten, om zo de schade niet groter te laten worden. Een goede graadmeter is het luisteren naar uw lichaam.
Wanneer u pijn voelt, betekent dit dat u rustiger aan moet doen. Maar al vrij snel, is het tijd om te gaan bewegen. Want door te bewegen, zorgt u voor stimulatie van het weefsel en de aanvoer van extra voedingsstoffen.
Het is belangrijk dat u dit bewegen op zo’n manier doet, dat dit minimaal belastend is voor het weefsel. Wij helpen u hierbij door u oefeningen aan te bieden die weinig belastend zijn en door u te begeleiden bij het trainen.
U zorgt hierdoor voor extra stimulatie en voor behoud van uw conditie, maar u loopt geen risico op het verergeren van de schade.
Na enkele weken bent u meestal hersteld van de spierblessure. Maar op dat moment stopt de fysiotherapie nog niet. Want er is een reden dat de blessure in de eerste plaats is ontstaan. Wij gaan dus met u aan de slag om te voorkomen dat de blessure in de toekomst terugkomt.
Dit doen we door uw belastbaarheid te verhogen en ervoor te zorgen dat u uw lichaam op de juiste manier belast. Wij helpen u tijdens dit traject met oefeningen en met advies waardoor u gericht kunt trainen.
Duurzaam herstellen van spierblessures bij Focus Fysiotherapie
Onze praktijk staat voor duurzaam herstel. Dat betekent dat wij een behandeling niet als afgerond beschouwen wanneer de klachten verdwenen zijn. Wij willen dat u sterker en gezonder bent dan voor de spierblessure. Dus helpen wij u ook om blessure in de toekomst te voorkomen door te werken aan uw belasting en belastbaarheid.
Wij vertellen u hier graag meer over. Dus neemt u vooral contact met ons op voor meer informatie of een afspraak.
Plan een vrijblijvend intakegesprek
Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.