Fysiotherapie bij een ontstoken slijmbeurs in de schouder

Omdat de schouder een complex gewricht is dat veel wordt gebruikt, zien wij in onze praktijk veel mensen met schouderblessures. Meestal komen cliënten bij ons vanwege pijn aan hun schouder of omdat het bewegen minder goed gaat.

Op het moment dat iemand contact met ons opneemt, begint voor ons het proces om de oorzaak van de klachten te vinden en deze vervolgens aan te pakken met onze therapie. In dit artikel vertellen we u meer over een ontstoken slijmbeurs in de schouder. Bij deze aandoening staat vaak de pijn bij het bewegen van de schouder op de voorgrond. Voor ons is het zaak om goed in kaart te brengen wat de oorzaak van deze pijn is, omdat de overlap met klachten bij een peesontsteking of impingement soms groot kan zijn.

Bij onze specialisten bent u hiervoor in goede handen.

Contact opnemen

Wat is er precies aan de hand bij een ontstoken slijmbeurs in de schouder?

Om goed te begrijpen waarom er klachten optreden bij een slijmbeursontsteking, is het belangrijk om te begrijpen wat de rol van de slijmbeurs in de schouder is.

Een slijmbeurs is een met vocht gevuld kussentje dat tussen botstructuren ligt. In de schouder ligt er bijvoorbeeld een slijmbeurs tussen de kop van de bovenarm en het schouderdak. Een slijmbeurs zorgt ervoor dat bewegingen soepeler verlopen en de botstructuren niet tegen elkaar botsen. Een gevolg hiervan is dat de slijmbeurs dus veel klappen opvangt. Een slijmbeurs is hierop gebouwd en kan daardoor veel hebben.

Wanneer de slijmbeurs echter overbelast raakt doordat er te veel schokken opgevangen moeten worden of wanneer er hele harde klappen op de slijmbeurs komen, dan kan de slijmbeurs zelf geïrriteerd raken.

Dit is precies wat er aan de hand is bij een ontstoken slijmbeurs in de schouder. De ontstoken slijmbeurs geeft vervolgens klachten die niet altijd eenvoudig van andere blessures of aandoeningen te onderscheiden zijn. Daarom kijken wij niet alleen goed naar de klachten die u heeft, maar doen wij ook lichamelijk onderzoek en vragen we uw voorgeschiedenis uit.

De diagnostiek bij een slijmbeursontsteking

Zoals we al eerder zeiden, is het belangrijk om slijmbeursklachten van bijvoorbeeld peesklachten en impingement te onderscheiden. We zien bij mensen met een ontstoken slijmbeurs vooral pijn aan de bovenkant en de zijkant van de schouder met uitstraling naar de bovenarm.

De pijn is aanwezig bij het bewegen van de schouder/arm, maar kan ook tijdens rust of zelfs bij het slapen aanwezig zijn.

Bij het onderzoek kan de schouder warm en gevoelig voor druk zijn. Het zelf actief heffen van de arm is vaak erg pijnlijk. Wanneer de fysiotherapeut de arm heft (passief bewegen), is de pijn vaak minder hevig, maar nog steeds aanwezig.

Tijdens het onderzoeken van de schouder onderscheiden wij de slijmbeursklachten van andere klachten, om zo de meest geschikte therapie te kunnen bieden.

slijmbeursontsteking schouder

Fysiotherapie bij een ontstoken slijmbeurs in de schouder

We starten dus altijd met een grondige intake. Hierna stellen we een behandelplan op. Dit behandelplan is niet alleen gericht op de klachten, maar juist ook op uw doelen en wensen. Dit behandelplan is dus op u persoonlijk afgestemd.

Wanneer we dit samen hebben besproken, kunnen we starten met de behandeling. Deze behandeling varieert per persoon, maar heeft altijd bepaalde onderdelen die terugkomen.

We zien namelijk vaak een verstoord bewegingspatroon. Het schouderblad (scapula) beweegt niet goed bij mensen met slijmbeursklachten. We zetten daarom mobilisatie technieken in, die gericht zijn op het schouderblad en het gehele schoudergewricht.

We bieden tevens oefentherapie om hiermee het gewricht stabiel te krijgen. Het is hiernaast belangrijk om voldoende aandacht te geven aan de positionering en de houding van schouder en arm. Veel mensen zijn zich onvoldoende bewust van de houding die zij hebben tijdens het gebruiken van een smartphone, computer of tijdens het autorijden.

Omdat we er zeker van willen zijn dat de klachten blijvend zijn genezen, hebben we ook veel aandacht voor het zo optimaal krijgen van de belastbaarheid van de schouder. Deze belastbaarheid verhogen we door de spieren rondom de schouder te versterken. Wanneer deze spieren krachtiger worden, vangen zij een deel van de belasting op, waardoor de totale belastbaarheid van de schouder toeneemt. De schouder wordt hierdoor minder kwetsbaar voor blessures in de toekomst.

Voor een goede behandeling zetten wij dus diverse therapieën in. Dit om er niet alleen voor te zorgen dat uw klachten afnemen, maar om er ook voor te zorgen dat deze niet meer terug komen.

Zorg bij een ontstoken slijmbeurs in de schouder bij Focus Fysiotherapie

Onze praktijk heeft betrokken specialisten in dienst, die u graag helpen wanneer u last heeft van klachten door een ontstoken slijmbeurs in uw schouder.

Een goede behandeling begint altijd met persoonlijk contact. U kunt ons hiervoor altijd bellen of mailen, zodat we u verder kunnen informeren.

Onze specialisten staan voor u klaar!

Contact opnemen