Manuele therapie in de regio Breda

De manueel therapeut heeft een niet meer weg te denken rol binnen de zorg. Deze gespecialiseerde vorm van fysiotherapie heeft extra aandacht voor de wervelkolom en beschikt over extra technieken zoals mobiliseren en manipuleren (kraken).

Wanneer u last heeft van klachten aan uw rug of andere (langdurige) klachten van uw gewrichten, dan is de manueel therapeut vaak de juiste persoon om u van uw klachten af te helpen.

Bij Focus Fysiotherapie bieden wij manuele therapie aan in de regio Breda. Zowel voor kinderen als voor volwassenen. In dit artikel vertellen wij u meer over deze vorm van zorg.

Contact opnemen

Wat doet een manueel therapeut precies?

Een manueel therapeut heeft de bachelor opleiding fysiotherapie afgerond. Na deze opleiding heeft de manueel therapeut nog een aanvullende masteropleiding gedaan. Tijdens deze opleiding leert de manueel therapeut allerlei technieken die met name gericht zijn op het onderzoeken en behandelen van de wervelkolom en de gewrichten.

De opleiding bestaat niet alleen uit het leren van technieken zoals kraken, maar er is ook veel aandacht voor kennis van beweging en houding. Daarnaast is de samenwerking tussen lichaamsdelen en lichaamsfuncties van belang.

Deze kennis geeft waardevolle extra inzichten bij het behandelen van een blessure of aandoening. Al deze gecombineerde kennis en ervaring geeft de manueel therapeut extra vaardigheden en mogelijkheden bij het behandelen van klachten. Vaak worden deze op zo’n manier ingezet dat een andere therapie, zoals bijvoorbeeld fysiotherapie, beter tot zijn recht komt.

Wij spreken zelf van het scheppen van de juiste voorwaarden door middel van manuele therapie. We creëren de omstandigheden waarin andere therapieën optimaal gegeven kunnen worden. In sommige gevallen heeft fysiotherapie initieel onvoldoende effect. Doordat er belemmerende factoren zijn die de behandeling verstoren.

Manuele therapie kan deze verstoringen verhelpen, waardoor de overige therapie beter tot zijn recht komt en wel effect heeft. Dit maakt manuele therapie een zeer krachtige therapie, zeker wanneer deze samen met fysiotherapie wordt toegepast.

Manuele therapie
Gewrichtsklachten Manuele Therapie

Wie kan er terecht bij de manueel therapeut?

Zoals al eerder gezegd, heeft de manueel therapeut extra veel kennis van de wervelkolom en van de gewrichten. Daarom ziet een manueel therapeut veel cliënten met rugklachten of met klachten aan de gewrichten. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld herniaklachten, nekpijn of schouderklachten.

Ook hoofdpijn en duizeligheid passen binnen de expertise van een manueel therapeut. Deze pijn kan voortkomen uit problemen van de spieren/gewrichten in de nek of schouder regio. Door deze problemen op te lossen, kan de manueel therapeut vaak de hoofdpijn behandelen.

Veel voorkomende klachten die een manueel therapeut behandelt zijn:

  • Hoofdpijn en/of duizeligheid
  • Nek- en schouderklachten al dan niet met uitstraling naar de armen
  • Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
  • Pijn in de bovenrug, eventueel met rib- of borstklachten
  • Artrose van de heup
  • Pijn in de bekkenregio
  • Algemene gewrichtsklachten (schouder, heup, knie, enkel, elleboog, pols, etc.)

Daarnaast is de manueel therapeut bij uitstek geschikt bij langdurige klachten.

Manuele therapie in Breda bij Focus Fysiotherapie

Onze praktijk biedt u de mogelijkheid om verschillende therapieën te combineren. Op die manier kunt u de voordelen van bijvoorbeeld zowel manuele therapie als fysiotherapie krijgen.

Onze therapeuten denken met u mee bij het kiezen van de therapie die voor u het meest geschikt is. Vanzelfsprekend doen we dit in overleg met u.
We komen graag met u in contact wanneer u vragen heeft over manuele therapie. Of wanneer u klachten heeft waarbij manuele therapie u mogelijk bij kan helpen.

Welke zorg u ook nodig heeft, onze ervaren therapeuten staan voor u klaar.

Welkom bij Focus Fysiotherapie

Onze praktijk ziet veel sporters die blessurevrij willen sporten. Maar ook mensen die hun dagelijkse bezigheden zoals traplopen of op hun knieën zitten, gewoon zonder klachten willen kunnen doen. Wanneer u vragen heeft over de mogelijkheden die wij u bieden, dan staan wij u graag te woord. Dit hoeft niet alleen te gaan over hoe u weer gezond kunt worden, maar ook over hoe u gezond kunt blijven.

U kunt ons een bericht sturen of bellen, zodat wij u meer kunnen vertellen over de mogelijkheden. Wat uw wensen ook zijn, wij staat voor u klaar!

Contact opnemen