Met de juiste zorg weer hardlopen zonder zeurende rugpijn
Met de juiste zorg weer hardlopen zonder zeurende rugpijn
Eigenaar
Eigenaar
Hardlopen is populairder dan ooit. Dat is ook niet vreemd gezien alle voordelen. U kunt namelijk op ieder moment een rondje gaan lopen, zonder dat u naar een sportschool moet gaan of op openingstijden moet letten.
Daarnaast kunt u in de natuur sporten en is er weinig uitrusting nodig. Kortom, de sport hardlopen past goed binnen onze manier van leven. Het gevolg is dat allerlei verschillende mensen met enige regelmaat heerlijk hardlopen.
Er is echter een aantal blessures dat roet in het eten kan gooien. Bekende blessures zijn knieklachten, pijnlijke schenen, maar zeker ook een pijnlijke rug. Deze laatste blessure kan dusdanig in de weg zitten dat u minder prettig of minder vaak gaat lopen.
Wij willen u helpen om zonder pijn in uw rug weer zorgeloos hard te kunnen lopen.
Waarom ontstaan er vaak rugklachten bij hardlopers
Wij onderscheiden in de praktijk doffe/zeurende rugpijn van acute/scherpe rugpijn. Het eerste duidt vaak op spierklachten of gewrichtsklachten. Het tweede kan bijvoorbeeld te maken hebben met een zenuwbeknelling. Wij richten ons in dit artikel met name op de doffe en zeurende rugpijn.
Het hardlopen zorgt namelijk voor belasting van uw rug. Door het lopen wordt er tijdens de landing flinke druk uitgeoefend op de wervelkolom en op de spieren die hier lopen. Onze rug kan gelukkig veel hebben, maar kan soms toch te zwaar belast worden.
Het is met name de onderrug die veel belasting te verwerken krijgt. De spieren van de onderrug houden de rug stabiel tijdens het hardlopen. Hoe minder krachtig de spieren in uw billen en heupen zijn, hoe meer de spieren van de onderrug moeten compenseren om deze stabiliteit te bewaren.
Tegelijkertijd vangt de rug ook bij iedere stap een schok op. De rug is hier over het algemeen goed tegen bestand. Wanneer de schokken te hevig zijn of wanneer de rug deze niet goed kan opvangen, dan kunnen er klachten ontstaan. In dit geval zijn het vaak de facetgewrichten (de gewrichtjes die ervoor zorgen dat de wervels ten opzichte van elkaar kunnen bewegen) van de wervels of de tussenwervelschijven die klachten geven.
Doffe rugpijn door overbelasting, zwakke spieren en een verkeerde manier van lopen
De overbelasting van de rugspieren kan ervoor zorgen dat de spieren verkrampen waardoor deze pijnlijk zijn en minder goed in staat zijn om hun werk te doen.
Dit zorgt voor extra belasting van andere structuren zoals de facetgewrichten en de tussenwervelschijven. Wij zien dan ook in veel gevallen dat er meerdere structuren betrokken zijn bij de pijnklachten.
Onze behandeling is er dan ook niet op gericht om deze structuren te behandelen. Wij willen u helpen op een verantwoorde en gezonde manier hard te lopen. Hierdoor worden er geen structuren overbelast en treedt er geen rugpijn op.
We zien vaak dat er één of meerdere zaken zijn die zorgen voor de te grote belasting. U kunt bijvoorbeeld een verkeerde looptechniek hebben waardoor de rug asymmetrisch wordt belast. Misschien loopt u te intensief. Dit kan zorgen voor vermoeidheid waardoor u minder goed in staat bent om de schokken op te vangen en stabiel te blijven lopen.
Ook is het mogelijk dat u met uw rug compenseert voor andere zwakke spieren. De spieren van de bil en heup zijn belangrijk voor de stabiliteit bij het lopen. Wanneer deze te zwak zijn, zal in veel gevallen de onderrug die moeten compenseren met alle gevolgen van dien.
Plan een vrijblijvend intakegesprek
Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.
“Wij onderscheiden in de praktijk doffe/zeurende rugpijn van acute/scherpe rugpijn. Het eerste duidt vaak op spierklachten of gewrichtsklachten. “
Focus Fysiotherapie
Focus Fysiotherapie helpt u bij gezond hardlopen zonder klachten
Wij voorkomen nog liever dan dat we genezen. Het mooie bij hardloopklachten is dat dit vaak hand in hand gaat. We helpen u om van uw blessure of klachten af te komen en we verlagen sterk de kans dat de klachten terugkomen.
Wanneer we onderzocht hebben waardoor uw klachten ontstaan, dan gaan we met u aan de slag. We gaan kritisch kijken naar uw manier van lopen. We onderzoeken ook hoe goed uw lichaam in staat is om hard te lopen. Hierdoor kunnen we gericht ingrijpen. Dit kunnen we doen door u te helpen op een gezonde manier te bewegen of uw houding te corrigeren.
We kunnen u helpen bepaalde spieren te versterken, waardoor u niet meer hoeft te compenseren. Ook kijken we met u naar een verantwoord hardloopschema. Hierdoor blijft u hardlopen, maar wel op een manier die verantwoord is voor uw lichaam. Vanzelfsprekend kan dit schema ook worden opgebouwd in intensiteit en in duur.
Onze therapie bij mensen met rugklachten tijdens het hardlopen bestaat altijd uit meerdere interventies. Met een brede, maar toch een gerichte aanpak. Het doel is dan ook dat u binnen afzienbare tijd weer optimaal kunt genieten van een rondje om de plas of door het park.
Hardlopen zonder rugpijn met Focus Fysiotherapie in Breda
Wij behandelen in onze praktijk allerlei klachten. Sportklachten hebben toch onze speciale aandacht. Niet alleen heeft één van onze oprichters, Johan de Koning, zelf op hoog niveau gelopen. Wij hebben ook een groot aantal actieve sporters binnen onze cliëntenkring.
U krijgt bij ons dus niet alleen hulp van ervaren fysiotherapeuten, wij zijn ook nog eens echt betrokken. We nodigen u dan ook graag uit om contact met ons op te nemen. Want hardlopen is te lekker om verstoord te laten worden door rugpijn.
Plan een vrijblijvend intakegesprek
Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.