Revalidatie na het krijgen van een nieuwe heup

De operatie waarbij u een nieuwe heup ontvangt, is ingrijpend. Toch ondergaan jaarlijks in Nederland zo’n 45.000 mensen deze operatie. De ingreep wordt gevolgd door een uitgebreid revalidatietraject. Dit traject start met het voorzichtig oppakken van alledaagse dingen. Een geleidelijke opbouw van de belasting moet er voor zorgen dat u na enkele maanden weer alles kunt doen.

Het volledige revalidatietraject duurt ongeveer 6 maanden, wij kunnen u tijdens die gehele periode begeleiden. We vertellen u graag meer over hoe dit traject er bij ons uit kan zien. Bij Focus Fysiotherapie in Breda, draait dit gehele traject om u.

De precieze invulling van de revalidatie is daarom voor iedereen verschillend omdat dit maatwerk is.

Contact opnemen

Hoe bereiden wij u voor op een nieuwe heupoperatie?

Hoe fitter u de operatie ingaat, hoe fitter u hier uit komt. Wij noemen dit het “better in, better out” principe. Door al voor de operatie te beginnen met trainen, wordt de belastbaarheid verhoogd. Daarnaast bent u dan al bekend met de oefeningen waar we na de operatie mee doorgaan.

We doen ook oefeningen die de spieren verstevigen en de stabiliteit van de heup verbeteren. De spieren helpen u na de operatie om de heup minder te belasten doordat zij een deel van druk opvangen. Die druk hoeft hierdoor niet door de heup zelf opgevangen te worden.

Ook kunnen wij u vooraf helpen bij het oefenen van lopen met krukken zodat u na de operatie met het juiste looppatroon uw heup op de goede manier belast. Ook dit komt u na de operatie ten goede.

Meer over onze fysiotherapie
revalideren heupoperatie

Hoe ziet het revalidatietraject er na een nieuwe heupoperatie uit?

Direct na de operatie starten we met revalideren. U begint meestal in het ziekenhuis al met oefeningen met een fysiotherapeut uit het ziekenhuis. Wanneer u naar huis mag, komen wij bij u thuis om onder andere de eerste oefeningen door te nemen.

Het eerste deel van het traject staat in het teken van zelf weer de dagelijkse dingen kunnen doen. Denk hierbij aan gaan zitten/staan, lopen en eventueel traplopen. Wanneer deze handelingen weer mogelijk zijn, kunnen we doorgaan naar de volgende stap waarin we afscheid gaan nemen van de krukken. Dit doen we door eerst met één kruk te gaan lopen en te oefenen van de balans.

Op het moment dat uw heup het toelaat gaan we in onze praktijk verder oefenen. In onze oefenzaal hebben wij de juiste apparaten waarmee u oefeningen kunt doen om uw spieren te versterken. U kunt hier samen met ons werk aan kracht, balans en coördinatie.

Naast het trainen bij ons in de oefenzaal, geven wij u ook oefeningen waarmee u thuis aan de slag kunt gaan. Hiermee kunt u ook zelfstandig werken aan uw herstel.

Naarmate u verder herstelt, passen we de intensiteit en het karakter van de oefeningen aan. Net zolang totdat u weer minimaal zo fit bent als voor de operatie. De spieren herstellen relatief snel, maar het bot en de ligamenten hebben een langere tijd nodig voordat ze volledig hersteld zijn.

In de meeste gevallen neemt het volledige revalidatietraject ongeveer 6 maanden in beslag.

Revalideren na een nieuwe heupoperatie bij Focus Fysiotherapie in Breda

Onze praktijk in Breda kenmerkt zich door ervaren en betrokken fysiotherapeuten. Tijdens uw herstel, werkt u dan ook met vaste fysiotherapeuten die u tijdens het gehele traject begeleiden. Met onze goede faciliteiten, bieden we u een comfortabele plaats om uw oefeningen te doen met deskundige begeleiding.

Omdat ieder traject bij ons maatwerk is, komen we graag met u in contact zodat we samen kunnen afstemmen wat er bij u past. U kunt ons altijd bellen of mailen wanneer u vragen heeft of wanneer u een afspraak met ons wilt maken.

Welkom bij Focus Fysiotherapie

Onze praktijk ziet veel sporters die blessurevrij willen sporten. Maar ook mensen die hun dagelijkse bezigheden zoals traplopen of op hun knieën zitten, gewoon zonder klachten willen kunnen doen. Wanneer u vragen heeft over de mogelijkheden die wij u bieden, dan staan wij u graag te woord. Dit hoeft niet alleen te gaan over hoe u weer gezond kunt worden, maar ook over hoe u gezond kunt blijven.

U kunt ons een bericht sturen of bellen, zodat wij u meer kunnen vertellen over de mogelijkheden. Wat uw wensen ook zijn, wij staat voor u klaar!

Contact opnemen