1. Sportfysiotherapie
 2.  » Blessure met sportfysiotherapie

Sneller en vollediger herstellen na een blessure met sportfysiotherapie

datum
13 juni 2022
leestijd
5 minuten
 1. Sportfysiotherapie
 2.  » Blessure met sportfysiotherapie

Sneller en vollediger herstellen na een blessure met sport – fysiotherapie

datum
13 juni 2022
leestijd
5 minuten
Sportfysiotherapie
Hugo
Madelon van der Horst – van Seeters
Eigenaar

Madelon van der Horst – van Seeters
Eigenaar

Sporten kent vele voordelen voor uw gezondheid. Het verkleint namelijk het risico op een groot en gevarieerd aantal aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, obesitas, botontkalking, beroertes en meer. Daarentegen brengt sport het risico met zich mee om geblesseerd te raken. In 2020 waren er ongeveer 3,8 miljoen geblesseerde sporters in Nederland. Dit is een enorm grote groep mensen die hulp nodig heeft bij het revalideren, zodat zij weer terug kunnen komen in hun sport. Om dit onder de juiste begeleiding te doen, kan deze groep mensen veel baat hebben bij een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie: Sportfysiotherapie.

Wat is sportfysiotherapie?

Sportfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De sportfysiotherapeut heeft na zijn HBO-opleiding fysiotherapie, de Master-opleiding sportfysiotherapie gevolgd. Sportfysiotherapeuten hebben diepgaande kennis van anatomie (structuren van het lichaam), kinematica (bewegingsleer), pathologie (ziekteleer), trainingsleer en fysiologische herstelprocessen en hoe hiermee moet worden omgegaan in de sportrevalidatie.

Volwassen, ouderen en kinderen die aan sport doen, zetten hun lichaam vaak voor fysieke uitdagingen. De belasting op de spieren en gewrichten is groter,  waardoor de revalidatie vaak uitgebreider is. De sporter moet uiteindelijk zo sterk terugkomen dat deze de mate van belasting weer aan kan. De sportfysiotherapeut richt zich op voorlichten en genezen en met name ook op de preventie van blessures.

Revalideren sportfysiotherapie

Met welke klachten kan je naar een Sportfysiotherapeut?

De meeste klachten waarmee mensen naar de sportfysiotherapeut gaan, zijn blessures aan de knie, enkel en schouder. Sportfysiotherapeuten richten zich tijdens de behandeling niet alleen op het herstel van de getroffen spieren of gewrichten, maar ook op het trainen van de lichaamsdelen die nog wel belastbaar zijn.

Sportfysiotherapeuten behandelen ook patiënten die na ziekte of een blessure weer aan het werk willen en/ of weer willen sporten. Zoals eerder genoemd kan een sportfysiotherapeut ook doelgroepen zoals ouderen en kinderen behandelen, bij wie sport wordt ingezet als onderdeel van de therapie.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

  Uitstekende behandeling

  Uitstekende behandeling. Deskundige therapeuten; denken actief mee, nemen de tijd, vriendelijk, professioneel en laagdrempelig. Je ervaart echt kennis en kunde in deze praktijk. Ze nemen je serieus, je wordt gezien, stellen goede vragen en zijn gericht op herstel.

  Focus Fysiotherapie ervaar ik als een praktijk met fijne mensen, die graag met me meedenken en die openstaan voor míjn inbreng en wensen. Zo gaan we sámen aan de slag.

  Focus Fysiotherapie

  Sport specifiek revalideren

  Sportfysiotherapeuten hebben veel kennis over wat sporten met het menselijk lichaam doet. Vanwege deze uitgebreide kennis kunnen snel mogelijke oorzaken aangewezen worden voor blessures waardoor een revalidatieplan opgesteld kan worden. Met een gerichte behandeling van de sportfysiotherapeut kunt u uw sport binnen afzienbare tijd op het oude niveau hervatten.

  De sportfysiotherapeut traint u sportspecifiek en functioneel. Sportspecifieke oefeningen worden ingezet door de sportfysiotherapeut die voor uw herstel van belang zijn. Denk aan het trainen en/ of versterken van bepaalde spiergroepen en bijvoorbeeld het op peil houden van uw conditie.

  Het doel van onze sportfysiotherapeuten is om u niet alleen terug te kunnen laten keren naar uw sport, maar er ook voor te zorgen dat u sterker terugkomt. Dit om de kans op een herhaal blessure te verkleinen. Daardoor wordt er naast het specifieke herstel ook gericht getraind op het sterker maken van de niet aangedane lichaamsdelen.

  Sportfysiotherapie: adviezen en preventie

  Sportfysiotherapie kan ook worden ingezet voor de preventie van blessures. Door training kan het risico op blessures geminimaliseerd worden. Daarnaast kan door het trainen van de omliggende spiergroepen de belasting op het meer kwetsbare lichaamsdeel verminderd worden.

  Naast het preventief trainen beschikken onze sportfysiotherapeuten ook over de nodige kennis wat betreft voeding en het belang van rust. Zij kunnen u, als u daar behoefte aan heeft, advies of meer informatie geven over bepaalde zaken die van belang zijn om maximaal te kunnen presteren als sporter. Uitgerust zijn, een goede trainingsopbouw en voeding spelen allemaal een rol wanneer het gaat om het oplopen, ontwikkelen en voorkomen van blessures. Om maximaal te kunnen presteren zullen al deze factoren dus in balans moeten zijn.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

   Uitstekende behandeling

   Uitstekende behandeling. Deskundige therapeuten; denken actief mee, nemen de tijd, vriendelijk, professioneel en laagdrempelig. Je ervaart echt kennis en kunde in deze praktijk. Ze nemen je serieus, je wordt gezien, stellen goede vragen en zijn gericht op herstel.

   verbergen