1. Sportfysiotherapie
 2.  » Ontstoken achillespees

Optimaal herstellen van een ontstoken achillespees

datum
28 september 2022
leestijd
5 minuten
 1. Sportfysiotherapie
 2.  » Ontstoken achillespees

Optimaal herstellen van een ontstoken achillespees

datum
28 september 2022
leestijd
5 minuten
ontstoken achillespees
Hugo
Madelon van der Horst – van Seeters
Eigenaar

Madelon van der Horst – van Seeters
Eigenaar

Bijna iedereen kent wel het verhaal van de held Achilles. Hij was nagenoeg onoverwinnelijk maar werd uiteindelijk toch overwonnen doordat hij werd getroffen door een pijl in de pees onderaan zijn kuit. Deze pees heet dan ook de Achillespees. Sindsdien wordt de term “achillespees” ook gebruikt voor iets dat kwetsbaar of onmisbaar is. Of deze legende waar is of niet, dat laten we in het midden. Maar de klachten die u kunt hebben aan de achillespees, die zijn daarentegen wel echt.

Een ontstoken achillespees is een vervelende blessure die lang kan aanhouden en die veel invloed kan hebben op het dagelijkse leven. Met een geïrriteerde of ontstoken achillespees is hardlopen (of zelfs wandelen) pijnlijk. Deze blessure komt vaak voor onder sporters. Hierdoor richten we ons in deze gevallen niet alleen op het herstel van de achillespees. We proberen deze ook op een dusdanige manier te bestrijden dat je op een verstandige wijze hersteld. Waardoor de eventuele kans op dat de blessure terugkeert tijdens het sporten afneemt.

Tijdens de intake bekijken we hoe een ontstoken achillespees het best behandeld kan worden zodat u tijdens uw dagelijkse leven zo min mogelijk last heeft. Hoe eerder u met de klachten naar onze praktijk komt, hoe minder ingrijpend de behandeling hoeft te zijn.

Welke klachten kunt u hebben bij een ontstoken achillespees?

Vaak starten de klachten met een stijf gevoel in de regio van de achillespees. Er hoeft bij een ontstoken achillespees (Achilles tendinopathie) niet altijd sprake te zijn van veel pijn. Wanneer er in de beginfase wél pijn wordt gevoeld, dan is dit meestal na een inspanning. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen na het sporten. Wanneer u pijn voelt als u begint met sporten en de pijn verdwijnt tijdens het sporten, maar komt na het sporten weer terug, dan is de ontsteking al in een gevorderde fase.

Omdat wij in onze praktijk zien dat de ontstoken achillespees relatief vaak voorkomt bij mensen die actief met sport bezig zijn, is pijn of stijfheid tijdens het sporten vaak ook een eerste indicatie van deze blessure.

Naarmate de ontsteking erger wordt, kan de pijn heftiger worden en kan het gebied ook enigszins hard of gezwollen aanvoelen.

Wanneer u bij ons in de praktijk komt, dan vragen we om informatie over de klachten die u heeft en zullen we het gebied onderzoeken om indicaties te vinden die duiden op een ontstoken achillespees. We zullen ook proberen in kaart te brengen wat de mogelijke oorzaken van de ontstoken achillespees zijn, omdat deze oorzaak effect heeft op de behandeling die het beste kan worden toegepast.

Wat is de oorzaak van een ontstoken achillespees

Een ontstekingsreactie kan zorgen voor pijn, zwelling, roodheid en is vaak het gevolg van bijvoorbeeld overbelasting.

Bij overbelasting is er vaak sprake van een disbalans tussen de belastbaarheid van de achillespees en de belasting die er van de pees wordt gevraagd. Dit kan betekenen dat er te intensief wordt gesport, bijvoorbeeld gedurende lange duurlopen. Maar het kan ook zo zijn dat de pees minder belasting aankan door een oude blessure of inactiviteit, waardoor deze minder vitaal is geworden.

Wij zullen tijdens onze intake dan ook uitzoeken wat de oorzaak of aanleiding van de klacht is, zodat we onze behandeling hier op kunnen afstellen.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

  Uitstekende behandeling

  Uitstekende behandeling. Deskundige therapeuten; denken actief mee, nemen de tijd, vriendelijk, professioneel en laagdrempelig. Je ervaart echt kennis en kunde in deze praktijk. Ze nemen je serieus, je wordt gezien, stellen goede vragen en zijn gericht op herstel.

  Focus Fysiotherapie ervaar ik als een praktijk met fijne mensen, die graag met me meedenken en die openstaan voor míjn inbreng en wensen. Zo gaan we sámen aan de slag.

  Focus Fysiotherapie

  Hoe behandelen wij een ontstoken achillespees?

  Helaas horen wij nog te vaak dat mensen direct absolute rust (moeten) nemen. Naast dat dit niet past binnen het levensritme van veel mensen, is absolute rust niet gezond voor de achillespees.

  Veel beter is het om deze naar draagkracht te belasten en te kijken naar alternatieve mogelijkheden van bewegen.
  Wanneer u bijvoorbeeld traint voor een marathon, dan hoeft u niet weken stil te gaan zitten. We bekijken welke belasting verantwoord is en we passen uw schema hier op aan. We zoeken tegelijkertijd naar andere manieren om uw conditie op peil te houden, zodat uw fitheid niet lijdt onder de ontstoken achillespees. We zorgen er wel voor dat de provocerende (sport)belasting tot een minimum wordt beperkt. In de plaats daarvan vervangen we deze voor andere belasting, die juist niet provocerend werkt.

  Daarnaast kijken we naar factoren die van invloed zijn op de blessure. Wanneer er sprake is van zwakte van bijvoorbeeld de kuitspier, dan richten we ons op het versterken van deze spier. Dit om te voorkomen dat deze geen aanleiding (meer) kan zijn voor irritatie van de achillespees. Of deze bijkomende factoren er zijn, verschilt van persoon tot persoon.

  Herstellen van de achillespees bij Focus Fysiotherapie

  In onze praktijk hebben we zowel oog voor de klacht op zichzelf, maar ook voor de doelen en wensen van de persoon achter deze klacht. Het kan namelijk sterk tussen personen variëren hoe een blessure ervaren wordt en hoe deze het beste behandeld kan worden.

  Bij de behandeling van een ontstoken achillespees richten we ons dus niet alleen op het herstel van de pees, maar kijken we ook hoe we ervoor kunnen zorgen dat de blessure zo min mogelijk invloed heeft op uw persoonlijke leven.

  We komen graag met u in contact wanneer u pijn of stijfheid van uw achillespees ervaart. U kunt ons eenvoudig bereiken via telefoon of mail. Dan helpen wij u graag verder!

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

   Uitstekende behandeling

   Uitstekende behandeling. Deskundige therapeuten; denken actief mee, nemen de tijd, vriendelijk, professioneel en laagdrempelig. Je ervaart echt kennis en kunde in deze praktijk. Ze nemen je serieus, je wordt gezien, stellen goede vragen en zijn gericht op herstel.

   verbergen