1. Uncategorized
  2.  » Klachten door artrose

Onze fysiotherapeuten helpen u graag bij klachten door artrose

datum
25 juli 2022
leestijd
5 minuten
  1. Uncategorized
  2.  » Klachten door artrose

Onze fysio-therapeuten helpen u graag bij klachten door artrose

datum
25 juli 2022
leestijd
5 minuten
Artrose-knie
Hugo
Madelon van der Horst – van Seeters
Eigenaar

Madelon van der Horst – van Seeters
Eigenaar

Artrose is één van de meest voorkomende chronische klachten. In Nederland hebben zo’n anderhalf miljoen mensen artrose in één of meerdere gewrichten. Wanneer we ook nog eens beseffen dat artrose niet te genezen is, dan is het wel duidelijk dat we met een heel groot probleem te maken hebben.

Hoewel artrose niet zomaar te genezen is, zijn er wel mogelijkheden om de klachten te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door beter met de aandoening om te gaan en door de gekwetste gewrichten te ontlasten.

Fysiotherapie en oefentherapie bieden heel veel mogelijkheden om de kwaliteit van leven sterk te verbeteren. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld weer beter bewegen en heeft u minder pijn.

In dit artikel leggen we uit hoe wij dit kunnen doen en op welke manier wij u kunnen helpen.

Wat is er precies aan de hand bij artrose

Artrose wordt vaak vertaald als slijtage van gewrichten, maar de aandoening artrose is eigenlijk genuanceerder. Slijtage (degeneratie) is een natuurlijk proces dat bij het ouder worden hoort. Bij artrose is er meer aan de hand dan enkel slijtage van het kraakbeen.

Bij artrose is er namelijk sprake van een dusdanige afname van het kraakbeen, dat de dempende werking van het kraakbeen tussen botten (sterk) wordt verminderd. Hierdoor is artrose een aandoening van het hele gewricht. Doordat een goede demping ontbreekt, raken gewrichten geïrriteerd of zelfs ontstoken. Dit laatste kan er weer voor zorgen dat er verdere zwelling optreedt die voor nog meer irritatie van het gewricht zorgt waardoor de klachten nog verder toenemen. Hierbij zijn ook het bot, het kapsel, de spieren en de gewrichtsbanden betrokken.

Wanneer de artrose in een vergevorderd stadium komt, kan er zelfs extra botgroei ontstaan op de plaatsen waar er meer druk in het gewricht komt. Hierdoor vervormt het bot en kan de stand van een gewricht dus veranderen. Dit is soms aan de buitenkant te zien (bijvoorbeeld bij knieën en vingers).

Manuele Therapie Breda

Hoe weet u of u last heeft van artrose

Er zijn twee symptomen heel kenmerkend voor artrose. Dit is allereerst pijn in het getroffen gewricht. Doordat de demping tussen de botten ontbreekt of minder wordt, raakt het gewricht geïrriteerd en vaak ontstoken. Dit gaat gepaard met pijn die zowel tijdens als na inspanning kan optreden.

Naast de pijn kan het gewricht ook stijf worden en moeilijker te gebruiken zijn. Dit is met name lastiger in de ochtend of na een periode van inactiviteit.

Bovenop de pijn en stijfheid, kan artrose ook zorgen voor een verdikt of warm gewricht dat kloppend kan aanvoelen. Deze laatste symptomen worden veroorzaakt door een ontstekingsreactie van het lichaam op de schade aan het kraakbeen en het gewricht.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

    Uitstekende behandeling

    Uitstekende behandeling. Deskundige therapeuten; denken actief mee, nemen de tijd, vriendelijk, professioneel en laagdrempelig. Je ervaart echt kennis en kunde in deze praktijk. Ze nemen je serieus, je wordt gezien, stellen goede vragen en zijn gericht op herstel.

    Focus Fysiotherapie ervaar ik als een praktijk met fijne mensen, die graag met me meedenken en die openstaan voor míjn inbreng en wensen. Zo gaan we sámen aan de slag.

    Focus Fysiotherapie

    Op welke plekken komt artrose veel voor

    Artrose kan in alle gewrichten voorkomen, maar er zijn gewrichten die vaker worden getroffen dan andere. Dit zijn met name de gewrichten die (te) zwaar belast zijn geweest. Denk hierbij aan knieën, de rug, de nek en de vingers en tenen.

    Zaken als overgewicht en roken zorgen voor een slechtere kwaliteit van gewrichten, waardoor de kans op artrose toeneemt. Hetzelfde geldt voor het uitvoeren van zwaar lichamelijk werk of veel repetitieve bewegingen.

    Hoe behandelen wij artrose

    Zoals we in het begin van het artikel al zeiden, artrose is niet zomaar te genezen. Om die reden is onze therapie dan ook niet gericht op het herstellen van het kraakbeen. Dit is verloren gegaan en keert helaas ook niet meer terug.

    We kunnen wel heel veel effect bewerkstelligen door beter om te gaan met de gevoelige gewrichten. Door bewegingen op de juiste manier uit te voeren, kunnen gewrichten ontzien worden. Dit doen we door het toepassen van fysiotherapie en oefentherapie. Hierdoor leert u om handelingen zo uit te voeren dat deze minder belastend zijn. Als gevolg hiervan blijven uw spieren en gewrichten beter functioneren en kan de ontstekingsreactie afnemen.

    We geven ergonomische adviezen en promoten een actieve leefstijl. Door spiertraining die zowel gericht is op kracht als op coördinatie, kan de belastbaarheid van gewrichten worden vergroot. Dit komt doordat de pijnlijke gewrichtsdelen worden ontlast doordat de spieren een deel van de schokken zullen opvangen. Dit zorgt voor minder pijnklachten bij het bewegen.

    Plan een vrijblijvend intakegesprek

    Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

      Uitstekende behandeling

      Uitstekende behandeling. Deskundige therapeuten; denken actief mee, nemen de tijd, vriendelijk, professioneel en laagdrempelig. Je ervaart echt kennis en kunde in deze praktijk. Ze nemen je serieus, je wordt gezien, stellen goede vragen en zijn gericht op herstel.

      verbergen