Manuele therapie voor kinderen
Manuele therapie voor kinderen
Eigenaar
Eigenaar
Wanneer kinderen last hebben van constante hoofd- en nekpijn, concentratieproblemen, gewrichtspijnen en slecht slapen, leidt dit vaak tot radeloze ouders. Er zijn verschillende oorzaken van deze symptomen, zoals problemen met de spieren en gewrichten, voeding, vertering of omgeving. Vaak kan de exacte oorzaak niet worden achterhaald of behandeld. In dit geval kan manuele therapie een uitkomst bieden.
Wat is manuele therapie?
Manuele therapie is een vorm van fysiotherapie, die gespecialiseerd is in de behandeling van klachten in de wervelkolom, armen en benen. Het doel van manuele therapie is om stijfheid in de gewrichten weg te nemen, wat als gevolg heeft dat ook andere klachten verdwijnen.
In het verleden werden de effecten van manuele therapie vooral verklaard op ‘mechanisch’ gebied; het behandelen van een probleem in de rug neemt de rugpijn weg.
Uit onderzoek blijkt echter dat er ook een neurologische component is. Zo worden bepaalde zenuwprikkels, die verantwoordelijk zijn voor pijnsensaties, geremd na een manuele behandeling.
Manuele therapie bij kinderen richt zich voornamelijk op de spieren, pezen, gewrichten en botten in de wervelkolom. Wanneer deze structuren slecht met elkaar aansluiten, kan dit pijn veroorzaken. Ook kan dit consequenties hebben voor de informatieverwerking in het gehele zenuwsysteem. Hierdoor kunnen kinderen vaak last hebben van een heel scala aan klachten.
Lichamelijke klachten bij kinderen
Zoals genoemd zijn er veel verschillende klachten die veroorzaakt kunnen worden door problemen met de wervelkolom. Een kind kan onder andere last hebben van: hoofd-, nek-, knie- en rugpijn, concentratieproblemen, leerproblemen, slechte of achterstallige motoriek, slaapproblemen, balansproblemen, regelmatig struikelen, doorgezakte voeten en een holle rug.
Een manueel therapeut voor kinderen kan de aard van deze klachten onderzoeken en bepalen of er een andere oorzaak is.
Plan een vrijblijvend intakegesprek
Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.
Focus Fysiotherapie ervaar ik als een praktijk met fijne mensen, die graag met me meedenken en die openstaan voor míjn inbreng en wensen. Zo gaan we sámen aan de slag.
Focus Fysiotherapie
Onderzoek en Diagnose
Om te bepalen wat de oorzaak van de klachten is, begint een manuele therapeut vaak met een gesprek. Hierbij worden de klachten en symptomen besproken en wordt de ontwikkeling van het kind, tot aan de zwangerschap, uitgevraagd.
Het doel van dit gesprek is niet alleen om een diagnose te stellen, maar ook om een beter inzicht te krijgen in de behoeftes en gewoontes van een kind. Hierdoor kan uiteindelijk een gepersonaliseerd behandelplan opgesteld worden en kan de manueel therapeut ook specifieke adviezen voor thuis meegeven.
Na het gesprek kijkt een manueel therapeut naar verschillende gewrichten, spieren en zenuwen in het lichaam van het kind. De bewegelijkheid, flexibiliteit en kracht van deze structuren worden op dat moment beoordeeld. Ook hier is een van de hoofddoelen om eventuele andere aandoeningen uit te sluiten.
Hoe werkt manuele therapie voor kinderen?
De behandeltechnieken van de kinder-manueel therapeut zijn hetzelfde als die voor volwassenen. Ze zijn echter veel milder en zachter van aard. Met handmatige druktechnieken wordt lichte druk op het lichaam uitgeoefend, die ervoor zorgt dat de beweeglijkheid en functie van de gewrichten verbeterd en hersteld worden.
Een belangrijk onderdeel van manuele therapie is het doen van lichamelijke oefeningen die ook thuis kunnen worden gedaan, waarbij u als ouder uw kind in kan begeleiden. Dit bevordert en versnelt het herstel van klachten.
Het komt voor dat kinderen na een behandeling last hebben van spierpijn. Dit neemt gelukkig snel af. Na enkele behandelingen kunnen klachten al grotendeels afnemen.
Plan een vrijblijvend intakegesprek
Gesprek met een fysiotherapeut. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.